Tomáš Šimerda, pět let ředitel Severočeského divadla opery a baletu v Ústí nad Labem a úspěšný šéf divadla, podotýkám musí odejít. Byl odejit. A popravdě v tuto chvíli je jedno, nahradí-li ho Novák, Svoboda, Strnad nebo Špaček. Teprve se ukáže, jak se jeho nástupce ukáže, v čem bude ústeckému divadlu přínosem. Opravdu nevěřím, že jeho úkolem je divadlo zničit, jak praví „zlí jazykové“.

A ještě jednou k popravě může si za to maličko sám. Nepíši to zle, nejsem AntiŠimerdovec ani Šimerdovec jde mi o divadlo. Totiž kdyby Tomáš Šimerda v dobré víře v lepší příští nevstoupil před rokem do politiky a nepřidal se jen ke koaličnímu partnerovi, ale zvolil tu „správnou stranu“, nebo kdyby zůstal neutrální, asi bychom dnes o jeho odvolání nemluvili. Nedošlo by k tomu, soudím. Ale to by se asi ani nesměl ozývat vůči radnici, že na své divadlo dává málo peněz. Že na výplaty to nestačí.

Je to ale tragikomedie, vidím-li na webu operabalet.cz, na stránkách ústeckého divadla, vedle sebe upoutávku na komickou operetu Na tý louce zelený s komikem Pepou Náhlovským a pod tím rozlučkový dopis Tomáše Šimerdy přátelům i „nepřátelům“ divadla. Stručně, jasně a smutně zde vysvětluje, proč byl obviněn ze špatného hospodaření. Říká, kdo všechno původně měl peníze divadlu dát ale nedal. Jmenuje kraj i ministerstvo, může to doložit, kdo chce, uslyší. Kdo nechce, má výbornou záminku. Pal!

Ať už se ale semlelo cokoli, nyní by měly jít osobní antipatie a politické zájmy stranou. Věřím, že se s Tomášem Šimerdou v roli ředitele divadla důstojně a před veřejností rozloučí primátor města Ústí Vít Mandík, jeho náměstci Helena Kubcová, Jan Řeřicha a zvlášť Zuzana Kailová náměstkyně pro kulturu v Ústí. Že mu poděkují nejen za ty dvě Ceny Thálie, které za jeho pětileté éry, a také díky jeho uváženým rozhodnutím město Ústí dostalo. Může(me) se jimi chlubit, stejně jako úspěšnými tituly v repertoáru našeho divadla, vlastními kvalitními umělci v baletu, opeře i orchestru či hostujícím hvězdami.

Vážení politici, věřte, nebude to komedie, když Tomáši Šimerdovi řeknete za jeho vedení divadla prosté: „Děkuji“. Komedie už máme za sebou. A mimochodem - poděkoval alespoň jeden z vás za léta, která strávil v těžké dvojroli ředitel/herec v Činoherním studiu Jaroslavu Achabovi Haidlerovi?!