Jen ne kritiku do vlastních řad!

To se zas jednou roztrhl pytel kritiky na hlavu prezidenta. Skoro každý, kdo už umí mluvit, mluví o tom, jaký je ten Klaus hlupák, že dal zločincům amnestii. (Opozice ze svých tradičně populistických důvodů přidává k hlupákům i Nečase a celou vládu, což pochopitelně ani nestojí za komentář.) Skoro to vypadá, jako kdyby si prezident Klaus nenápadně a zlovolně vpašoval ustanovení o amnestii do ústavy a pár dnů poté si jen tak propustil zločince z vězení. Tak to ale není a každý normální člověk to ví.

Jan KubataAmnestie není žádným gestem spravedlnosti. Je to pozůstatek milosrdenství (nebo odpuštění) panovníka, podobně jako prezidentská milost. S vinou či spravedlností to nemá nic společného. Máme to v ústavě, máme to v ní už dvacet let a nikomu to nepřipadalo zvláštní. Dokonce ani dnes nikdo vlastně nenavrhuje odpovědnou diskusi o smyslu amnestie a zda ji náhodou z ústavy nevyjmout. To by snad nějaký smysl mělo. Ale je snazší pokřikovat a podepisovat nesmyslné petice, než vést solidní diskusi.

Když to dělá prostý občan, chápu to. Proč ale předsedkyně Nejvyššího soudu vykládá něco o ohrožení právního vědomí? Už celá léta trvá soudní řízení v naší zemi neskutečně dlouho (a my v Ústeckém kraji držíme v této disciplině smutný primát). Ještě nikdy jsem neslyšel paní předsedkyni poukázat na to, že průměrná délka řízení (například v našem kraji více než 1000 dnů) má negativní vliv na právní vědomí občanů. Že by si to nemyslela? Pochybuji. To jen prezident je lépe viditelný terč a dobře se na něj střílí, tím spíš, že dav kolem střelbě nadšeně tleská. A navíc, poukázat na prokazatelně existující problémy justice standardním způsobem ve standardní situaci by nepříjemně připomínalo kritiku do vlastních řad.

Jan Kubata, ústecký poslanec za ODS

Amnestie a dvě ústecké kauzy

Je jasné, že amnestie prezidenta republiky bude vždy mít kontroverzní příchuť. Současná Klausova je také kritizována, ale to, že někteří syčáci začnou krást a loupit několik hodin po odchodu z vězení, to už ne. To se také již stalo. Pravda, začali by s tím i za půl roku či rok, až by vyšli z vězení v řádném termínu. V tom Klausovi vinu dávat nemůžeme. V čem mu ale vinu dávat musíme, je, že celá řada těch"malých ryb" v kriminále pro maličkost zůstala a „velké ryby", které mají miliony na svědomí, mají-li nějaké, jsou najednou čisté jak slovo boží. Ano, to,co prezident v žádném případě dělat neměl, je dát amnestii těm, jejichž případy se vlečou déle než 8 let a hrozí Jaroslav Doubrava.obžalovaným maximálně 10 let za mřížemi. Vyvolává to nepříjemný dojem a lze to nazvat komplotem. Proč? Klaus amnestií odstřelil složité a velké hospodářské kauzy, které bylo třeba dořešit v rámci vypořádání se s divokou privatizací. Obžalovaní jsou vlastně jeho ideové děti z doby velkolepého podvodu na národu, jenž byl nazván kuponovou privatizací. Proto také ten závan komplotem.

Jsem hrdý na to, že to byly právě Deníky na severu Čech, které se jako první v republice blíže podívaly na to, zda amnestie prezidenta Václava Klause platí i pro odsouzené v kauze podezřelých severočeských konkurzů, v nichž figuruje ústecký soudce Jiří Berka. Závěr je takový, že když ne všechny, určitě dvě třetiny skutků a obžalovaných z kauzy Berka vypadnou.

Nikdy se již nedozvíme, zda na několika reálných podvodech byla vytvořena umělá konstrukce zločinného spolčení, aby to lépe vypadalo, nebo zda skutečně řádilo konkurzní zločinné spolčení.

Z tohoto důvodu považuji část Klausovy amnestie, týkající se dlouhodobých kauz, za velmi, ale skutečně velmi nešťastnou.

Jaroslav Doubrava, ústecký senátor za Severočeši.cz