Všem kolegům rozeslala e-mail, kde to zdůvodnila dlouhodobými rozpory. Zároveň požádala o přijetí do klubu hnutí Vaše Ústí, které rázem získalo čtyři hlasy. Další přeběhlík, řekl by si leckdo. Asi by to tak i mohlo být, kdyby se najednou neobjevil jistý vzorec.

Když v roce 2015 padl ústecký primátor Josef Zikmund (ANO 2011), byla u toho krom jiných i zastupitelka Yveta Tomková (tehdy ANO 2011), dnes lídr hnutí Vaše Ústí a zároveň neštěmická starostka. Když se rozpadlo uskupení, jež dosadilo do čela města Věru Nechybovou (UFO), dnes náměstkyni primátora, stalo se tak odchodem Yvety Tomkové z městské rady. Když v Neštěmicích na začátku aktuálního volebního období odešli dva "aňáci" a přidali se na stranu tamní koalice, opět u toho byla Yveta Tomková.

Jednání ústeckých zastupitelů. Archivní foto
Zástupci ANO: Odchod zastupitelky Ivy Kurljakové pro nás byl překvapivý

Ivana Kurljuková utekla z ANO 2011 rovnou do lavic hnutí Vaše Ústí. Sice tvrdí, že to bylo po dlouhých názorových neshodách, ale vyvalené oči jejích bývalých koaličních kolegů dávají tušit, že je pro ně odchod stejným překvapením, jako ony v jejím e-mailu blíže nespecifikované neshody. Ještě začátkem týdne totiž projednávala s náměstkem primátora Tomášem Vlachem politicko-pracovní záležitosti hnutí ANO 2011 jakoby nic.

Stačí si dát fakta dohromady a najednou jakoby vám s cinknutím vyskočil nad hlavou vykřičník jak hrom. Zbývá už jen obdivně zatleskat politické obratnosti Yvety Tomkové a pro jistotu se do září, kdy bude opět zasedat zastupitelstvo, připravit na další změny v čele Ústí nad Labem.