Tuto velkorysost si musím dovolit, neboť na základě osobních zkušeností nesnáším dvojí metr, a tak je pro mne nepřijatelné, aby byli stíhaní, když poslankyni Kailovou od stíhání zachránily hlasy poslanců i ze stran, které jsou ideologickými odpůrci ČSSD, což zavání preventivním voláním potencionálních šibalů po reciprocitě.

Samozřejmě respektuji právo lidí, kterým to vadí, veřejně jejich opětovnou kandidaturu odsoudit. Neboť si však nepamatuji, že by nějaké volby od listopadu 89 proběhly bez toho, že by někdo z kandidujících nebyl obviněn, pak se divím, že si ti, co tehdy mlčeli, ač dnes hlasitě křičí na barikádách slušnosti, ač neslušnost není jen součástí voleb, nepřipadají směšně.

Vadilo snad kardinálu Dukovi, stejně jako iniciátorovi tohoto trestního stíhání panu krajskému zastupiteli Haidlerovi (PRO!Kraj), nebo možnému kandidátovi na senátora panu Leo Steinerovi (KDU-ČSL), že církevní restituce prošly i díky hlasu poslance, který už měl sbaleno do basy? Pokud mi něco neuniklo, pak nevadilo! Proč by mi proto mělo vadit, řečeno s Nohavicou, že někdo opět kandiduje po boku s andělem, který má možná (soudy nerozhodly) jizvu na rtu, když to zákony dovolují a nikdo to nechce změnit?

Vadí mi totiž úplně jiná věc. Pokud je PČR přesvědčená, že městu vznikla škoda, pak by měla stíhat i právnickou osobu, která nabídla přemrštěnou cenu, neboť stejně jako není kouře bez ohně, pak ani korupce a okrádání státu se neobešlo, neobchází a neobejde bez úzké součinnosti s privátním sektorem, neboť to byl, je a bude on, kdo se o domluvené předražení dělil, dělí a dělit bude. Pokud se bude privátní sektor díky cílené absenci civilizované legislativy stále cítit beztrestný, pak se nic k lepšímu nezmění. Jsem totiž přesvědčený, že zatímco nikdo nedokáže dokázat, jestli bylo dřív vejce či slepice, pak úplatky a korupce ze strany privátu přišla dřív než úplatní politici.

Zkrátka a dobře. Mít na kandidátce trestně stíhané není trestné, a pokud s tím někdo nesouhlasí, může do výsledku komunálních voleb, na rozdíl do vynesení rozsudku soudu, promluvit.

František Štván