Mění se i knižní svět. Vidím na polici své knihovny na šedesát svazků někdejšího Klubu poezie, kde vyšly básně všech světových a našich básníků, skvěle ilustrovaných a s fotografiemi. A nejen to, u každé byla gramodeska, mohli jste si poslechnout verše Sergeje Jesenina v podání Otakara Brouska, Máchův Máj tu nezapomenutelně recituje Zdeněk Štěpánek, můžete se zaposlouchat do veršů Fráni Šrámka v podání Václava Vosky. Na svoji dobu to bylo něco nevídaného!

Jenže pokrok nezastavíte. O Vánocích mnoho mých známých našlo pod stromečkem e-čtečku vážící kolem 200 gramů. Pohodlně se vejde i do malé kabelky a na ní můžete mít tisíce knih.

„Zázrak," řekl by čtenář papírových knih. I v autobuse si můžete vybrat ke čtení, na co máte chuť a náladu. Navíc tituly, třeba celého Karla Čapka, si lze vedle dalších titulů zdarma stáhnout z internetu nebo vám může e-mailem poslat svoji oblíbenou e-knížku váš přítel. Těžké kalibry jako norská detektivkářská škola si musíte koupit, i tak ale tyto e-knihy jsou o třetinu lacinější než ty tištěné.

Nejprodávanější jsou romány norského autora Jo Nesbøa Sněhulák, Spasitel, Nemesis či Lovci hlav, ale třeba i Kohoutův Úsvit a Pražský hřbitov Umberta Eca. Takže chcete-li být „in" a jít s dobou, pořiďte si e-čtečku, přijde bratru na asi 3000 Kč.

Či ještě lépe: Jste-li třeba čtenářem Severočeské vědecké knihovny, půjčte si ji na dva týdny na kauci 1000 Kč!

Arnošt HERMAN, autor z Ústí nad Labem, místopředseda Severočeského klubu spisovatelů