Jsou to ve svém oboru známí rodáci z Ústí, všechny uvidíme v sobotu 28. dubna od 19.00 v Činoherním studiu (ČS) v Ústí v zábavné talk show „Café U Jelena aneb Jak se stát ústeckou značkou,“ pořadu ze série „Slavné lokální značky“ pořádané Muzeum města Ústí během dubna. V pátek žije muzeum konferencí Tajemství starého myslivce, před „Jelenem“ nás tu čeká v sobotu 21. dubna zábavně-kulinářská soutěž ve výrobě speciality Trmická maková mušle. Na klání „Nebuď bábovka a upeč mušli!“ mají soutěžící vstup zdarma, ostatní smí na ochutnávku od 13.00 do 17.00 za 50 kaček. Pakatel za tolik radostí!

Jelení talk show uvádí herec ČS Jiří Maryško, na toho ani Jan Kraus nemá. O zábavu by tak bylo postaráno, i kdyby „hvězdy nepřijely“. Lístky nabízí od pátku ČS i ústecké info centrum, ta akce je pro mne i signálem, že Ústí nezapomíná. Že ví, co dobrého zde je či bylo. Že si váží lidí, kteří fabriky s tradicí zakládali a dělali v nich věci dobré i užitečné, které Ústí proslavily ve světě.

A že je dnes dost jinak? Že už se tu trpaslíci nevyrábí a napůl vytunelovaná Setuza řadu výrob odsunula jinam? Že má „Myslivec“ ředitelství v Krásném Březně, ale „vaří“ ho dnes jinde, krásnobřezenský pivovar že je už „přesunut“ do Března Velkého? Fakt škoda, časem to snad vydýcháme. Ale historie slavných značek zůstává. Tedy dík těm, kteří nám ji připomínají. A na zdraví!