Řidiči nejspíš nepřizpůsobili styl jízdy stavu dálnice, ráno totiž okolí Petrovic zahalil hustý mlžný závoj.

„Za mnou moc spěchali, přitom byla mlha. Já jsem ještě stihl dobrzdit, protože tady už nějaká bouračka byla. Ten za mnou, myslím, že Rumun, to nestihl a v plné rychlosti to do mě napálil," popsal řidič Josef ze Slovenska.

Vezl banány

Do Prahy vezl banány, celý náklad ale může odepsat. Kromě tří kamionů, které začaly hořet, v pruhu ve směru z Německa do sebe vrazily ještě další dva  a dodávka.

Plameny po půl deváté ráno vyjelo krotit pět hasičských jednotek. Tři profesionální a dvě dobrovolnické. „Hasiči likvidovali oheň a vyprošťovali řidiče, dva lidé utrpěli zranění," popsal mluvčí ústeckých hasičů Lukáš Marvan.

Mluvčí záchranné služby Pavel Šebesta uvedl, že na místo vyjelo pět sanitek.

„Do nemocnice jsme vezli tři raněné, dva hospitalizovali," sdělil mluvčí záchranky Šebesta.

Podle Jiřího Vondry, mluvčího Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem, oba těžce zraněné odvezli rovnou na operační sál. „Stav jednoho je stabilizovaný, druhý řidič je stále v ohrožení života. Poranění jsou velmi vážná," informoval mluvčí nemocnice.

Uzavřená dálnice

Policie celý úsek dálnice D8 uzavřela v obou směrech. Totéž udělali jejich němečtí kolegové ve směru do České republiky. Ostatně kolona čekajících automobilů se táhla až do Německa. Odjet ji dopravní policie nechala krátce po poledni. Pak pokračovalo vyšetřování a odklízecí práce až do noci.

„Zavřeno bude nejspíš ještě dlouho, jelikož teprve teď začaly odklízecí práce. Právě nakládají plechy, kterých je podle odhadů zhruba pětadvacet tun.  Až je naloží a odvezou z dálnice pryč, pak teprve budou moci odtáhnout bourané kamiony," popsala krajská policejní mluvčí Jana Matonohová krátce po sedmnácté hodině.

Pravý jízdní pruh ve směru do Německa policisté uvolnili po obědě. Úplně obnovit provoz se policistům podařilo ve 20.25 hodin.