Běžná cesta zeleným autobusem v Ústí nad Labem skončila tragicky pro 77letou seniorku. Řidič autobusu během jízdy zabrzdil a žena upadla. Zranila se však tak nešťastně, že po hospitalizaci v nemocnici zemřela.

OSUDNÉ BRZDY

Incident se odehrál začátkem října. Seniorka bydlící v Kojeticích nastoupila do zeleného autobusu linky 453 na trase Libouchec-Malečov na zastávce Hraničář. Ještě než si ovšem stihla sednout, řidič se rozjel a krátce na to prudce zabrzdil.

„Vlivem prudkého brzdění upadla. Ze země jí pomáhal vstát podle její výpovědi dosud nezjištěný muž,“ popsala policejní mluvčí Veronika Hyšplerová. Se zlámanými žebry seniorka pokračovala autobusem dál téměř pět kilometrů až domů.

Při vystupování měla velké obtíže, které se zhoršovaly. Rodina jí proto přivolala záchranku. „Ženu jsme transportovali do ústecké nemocnice k dalšímu vyšetření,“ uvedl mluvčí záchranářů Prokop Voleník. Její stav se ovšem zhoršil natolik, že žena v nemocnici na jednotce intenzivní péče zemřela. Rodina nyní podala trestní oznámení.

Řidič renaultu nedobrzdil a skončil v lokomotivě na vlečce.
Řidič renaultu nedobrzdil a skončil v lokomotivě na vlečce

„I přestože rodina podala trestní oznámení až měsíc po události, policisté se případem zabývají,“ uvedla Hyšplerová.

Linka spadá do portfolia společnosti BusLine. „Dovolte nám vyjádřit lítost nad touto smutnou událostí. Při vyšetřování případu plně poskytujeme maximální součinnost policii. Vzhledem k průběhu vyšetřování celé události není z naší strany možné v tuto chvíli poskytnout více informací,“ uvedla mluvčí společnosti BusLine Nikola Bradíková.

NÁSTUP PŘEDNÍMI DVEŘMI

Podle dopravního experta Jana Pechouta ovšem řidič za prudké brzdění třeba ani nemůže. „Řidiče bych nepodezíral z toho, že prudce zabrzdil jen tak. Někdo mu totiž mohl vběhnout pod kola, dítě nebo dospělý. Možná mu také automobil neumožnil vyjet ze zastávky,“ myslí si Pechout, který připomíná své zkušenosti s řidiči pražských tramvají.

„Vědí, že lidé vzadu stojí, proto nebrzdí tak prudce. Raději někomu nabourají auto, než aby nesli následky za to, že se jim v tramvaji potloukli lidé,“ podotýká Pechout, podle něhož by bylo nejlepší, kdyby senioři nastupovali do autobusů a jiných dopravních prostředků vždy předními dveřmi.

„Řidiče by tak na sebe alespoň upozornili a on by věděl, že má počkat, než se posadí na místo,“ zmiňuje Pechout.

Ústečtí policisté teď hledají svědky říjnového incidentu. „Žádáme všechny cestující, kteří v inkriminovanou dobu cestovali tímto autobusem a byli svědky této události, aby se přihlásili na lince 158 nebo přímo dopravním policistům na čísle 724 062 667,“ dodala mluvčí Hyšplerová.

Auto v Děčíně spadlo do Labe. Člověk uvnitř nehodu nepřežil.
Na silnicích Ústeckého kraje zemřelo více lidí než loni