Za pravdu mu dávají i statistiky. Od letošního ledna do začátku dubna došlo na zasněžené vozovce pouze k 387 nehodám. V 91 případech bylo na vině náledí a sníh, ale silnice byla posypaná. Pouze jediná nehoda přitom skončila smrtí. Další si vyžádaly čtyři těžká a 94 lehkých zranění.

Zvěř líže posypovou sůl

Na podzim a s nastupující zimou by si řidiči měli dát pozor i na migrující zvěř, která se vydává hledat potravu. Ve tmě lze zvířata na silnicích snadno přehlédnout. „V zimě se zvěř na silnicích objevuje také proto, že líže sůl z posypu vozovky," upozorňuje Jiří Ušák.
Z policejních statistik vyplývá, že zvěř je hned po samotných řidičích druhou nejčastější příčinou dopravních nehod. Srážka se zvířetem je přitom většinou důsledkem nepozornosti řidiče.
Menší zvířata často poškodí jen spodní části vozidla. U vyšší zvěře hrozí nebezpečí, že vyskočí nebo ji náraz vymrští na kapotu a čelní sklo.

Chodci jsou hůř vidět

Na podzim a v zimě jsou víc ohroženi i chodci. „Ráno a navečer je dříve tma a chodci jsou méně viditelní. Roste tak nebezpečí střetu s vozidlem," varuje vedoucí dopravní policie Jiří Ušák.
Reflexní prvky na oblečení za snížené viditelnosti přesto řada lidí stále nenosí. Lidé na Ústecku si na to zatím nezvykli. „Ukázala to začátkem listopadu dopravní akce policistů v ústeckém okrese," uvedla krajská policejní mluvčí Veronika Hyšplerová.
Povinnost nosit za horší viditelnosti reflexní vestu nebo reflexní prvky, třeba pásek na rukávu, ukládá od letošního února novela zákona o silničním provozu. Od roku 2012 do roku 2015 zemřelo podle ministerstva dopravy na českých silnicích 523 chodců, z toho 303 v noci. Jen loni zemřelo 72 lidí, protože nebyli v noci dostatečně vidět.