Na velký počet nehod, v nichž figurují chodci, upozorňují ústečtí policisté. Zatímco loni od začátku listopadu do 6. prosince evidovali šest nehod s chodci, letos to bylo za stejné období už 13 nehod. Za celý letošní listopad ústečtí policisté prověřovali pět dopravních nehod, při kterých byli lehce zraněni čtyři lidé, jeden člověk vážně. Za prvních šest prosincových dnů už museli ústečtí policisté vyrazit k osmi nehodám, kde byl účastníkem chodec.

Policisté proto důrazně varují účastníky silničního provozu, aby se věnovali plně situaci na vozovce. „Při všech prosincových nehodách utrpěli chodci vážná zranění, jedna žena bohužel střet s autem nepřežila. Všechny nehody se staly ve městě, z toho čtyři na přechodech pro chodce. Rizikovým místem například zůstává ulice Sociální péče se třemi nehodami s účastí chodce,“ uvedl policejní mluvčí Daniel Vítek.

Policie. Ilustrační foto.
Tunel v Libouchci uzavřela nehoda, čtyři lidé se zranili

Převážná většina auty sražených lidí je prý staršího věku, pouze ve třech případech byli účastníci mladší 18 let. „Zvlášť ohroženou skupinou jsou senioři, kteří mají s ohledem na svůj věk sníženou pozornost, mohou hůř vidět a nedokážou dostatečně rychle reagovat na situaci,“ pokračoval Vítek.

PŘEDVÁNOČNÍ STRES?

Příčin takto nezvykle vysokého počtu střetů s chodci prý může být několik. Od zvýšené hustoty silničního provozu související s nadcházejícími svátky přes sníženou pozornost lidí, kteří se v honbě za vánočními dárky nevěnují dostatečně situaci na silnicích, až po zhoršenou viditelnost souvisejícís počasím v tomto ročním období.

Za nepříjemně překvapující označil policejní statistiku nehod s chodci i specialista ústeckého BESIPu Jan Pechout. Myslí, že chodci byli ve špatný čas na špatném místě. Zároveň upozornil, že po 16. hodině ještě nesvítí v ústeckých ulicích veřejné osvětlení.

Vánoční jarmark v zubrnickém skanzenu.
FOTO: Tanec, hudba či pečení. Zubrnický jarmark bavil na tři tisíce návštěvníků

Pechout také upozorňuje na špatně nasvícené přechody, které nejsou osvětlené jinou barvou než tou, kterou svítí pouliční lampy. Jako příklad uvedl Všebořice.

„Je zajímavé, že od té doby, co musí chodci povinně nosit reflexní prvky při chůzi mezi obcemi, ta čísla vzrostla. Zjevně je chyba, že se ta povinnost nevztahuje i na město. Hodně řidičů jezdí na denní svícení, které neosvětluje zadek vozidla a ani pořádně silnici, a spoléhá na automatiku. Ta ale nerozezná déšť nebo mlhu. Lidé by s tím měli počítat a reflexní prvky použít,“ varoval Pechout.

Právě ve Všebořicích Škoda Fabia srazila 71letou seniorku na odbočce z Masarykovy třídy do ulice Kapitána Jaroše. Žena přecházela na vyznačeném přechodu a zraněním podlehla.

Adventní trhy v ústeckém muzeu.
OBRAZEM: Vánoční atmosféra dorazila už poosmé i do ústeckého muzea

Náměstek primátora Pavel Tošovský (ODS), který má na starosti dotační projekty, uvedl, že nevyhovujících přechodů je v Ústí velké množství. „Nezbude nám než kvůli tomu hledat vhodné dotační tituly, ať už národní, soukromé nebo evropské. Rád bych bych ale upozornil, že odlišné osvětlení přechodů má i nevýhodu. Natolik oslní řidiče, že neuvidí chodce dvacet metrů za přechodem,“ podotkl.

HLAVNĚ BÝT VIDĚT

Policisté důrazně apelují na chodce, aby věnovali zvýšenou pozornost provozu při přecházení silnic. „Je nezbytné se vždy řádně rozhlédnout na obě strany, a to i v místech, kde je provoz řízen světelnou signalizací,“ doporučil policejní mluvčí Vítek s tím, že není od věci nosit prvky z reflexních materiálů i ve městě, byť to zákon nestanovuje. „S ohledem na hustotu provozu je důležitým preventivním opatřením být vidět. Reflexní doplňky mohou pomoci předejít dopravní nehodě.“

Policie zároveň žádá všechny řidiče, aby se plně věnovali řízení vozidel, dodržovali všechny zákony, snažili se předvídat nebezpečné situace a zvláštní pozornost aby věnovali pěším. „Je lepší přijít nebo přijet do cíle později než se vystavit riziku nehody, která může mít i fatální následky. Nejkrásnějším dárkem bývá, když se o Vánocích všichni sejdou zdraví,“ dodal Vítek.

Tisíce lidí navštěvují každoročně drážďanské vánoční trhy.
Svařák i samopaly. Vánoční trhy brojí proti teroristům