Tradiční klub, v minulosti česká volejbalová chlouba, se ocitá před bankrotem. Tým, který se propadá extraligovou tabulkou a hrozí mu, že nebude v play off, opouštějí nejlepší hráči. Václav Kopáček s Filipem Nesvačilem už si vydělávají na živobytí jinde, teď dohnala zoufalá situace k odchodu dokonce i ústeckého trenéra Miroslava Malána.

„V Ústí jsem byl spokojený, chtěl jsem zůstat, ale z finančního hlediska už to bylo pro mě neúnosné. Mrzí mě to,“ svěřil se Deníku Malán, jenž opustil ústeckou lavičku po sobotní porážce od Liberce 0:3.

„Rozešli jsme se po vzájemné dohodě s tím, že pokud by se někdy situace v Ústí zlepšila, tak bych se vrátil. Bohužel teď nemůžu, protože je ta situace pro mě prekérní,“ doplnil kouč, který nejspíš zamíří z Ústí do Brna, se kterým je v kontaktu už od konce uplynulého roku.

„Ta situace zrála už měsíc, už tenkrát měl trenér Malán nabídku od Brna, ale situace v klubu se nelepší a proto nyní odchází. My už si nyní přejeme do konce sezony nenadělat velké dluhy,“ říká manažer SKV Miroslav Přikryl.

„Od srpna jsem dostal jen dvě výplaty a protože jsem osoba samostatně výdělečně činná, tak musím platit sociální i zdravotní pojištění a další věci. Mohl jsem se spolehnout na manželku, která mi pomáhala všechno platit, ale bohužel od půlky prosince už to nešlo ani z její strany, tak proto jsem musel skončit,“ dodal smutným hlasem trenér-srdcař Malán.

A kdo ústecké mužstvo povede ve zbývajících duelech sezony? „Vracíme se k modelu, který tady byl před dvěma lety. Hrajícím asistentem bude Milan Bican a mužstvo z lavičky povedu já,“ vysvětlil šéf Přikryl a dodal: „Většině hráčů končí smlouvy a nevíme, jak se vše vyvine, může se třeba stát, že tady budou poloprofesionální smlouvy. Aby to mělo nějaký efekt, potřebujeme, aby do volejbalu vstoupil silný partner. Snaha je, čehož si cením. Jedná se a myslím, že jasno by mělo být nejpozději koncem května, kdy se přihlašuje nový ročník.“

Malán: Mrzí mě to, ale jen z platu manželky už to nešlo dál utáhnout

Ústí nad Labem – Obrovské zklamání prožívá trenér Miroslav Malán. Neměl však na výběr. V Ústí nedostával pravidelný plat, a tak musel klub opustit. „Není to pro mě jednoduché. Dlouho jsem se rozmýšlel, co udělám, ale bohužel ta situace nešla řešit. Je to úplně jasné – když nemáte co, tak těžko se dá něco dělat. Ne že by to bylo úplně tak zlé, ale když vám doma řeknou, že se to z jednoho platu neutáhne, tak co mám dělat. Nemůžu se doma sebrat a odejít,“ svěřil se v rozhovoru pro Deník Malán.

Ekonomické problémy v klubu se táhly už několik měsíců. Věřil jste, že se vůbec může finanční situace v Ústí zlepšit?
Už od října jsme si s klukama říkali, ať neblázníme, že se to snad zlepší. Bohužel se to vyvrbilo tak, že i další hráči mají dost velké problémy. Nechci říct, že kdybych nedojížděl z Liberce, byl Ústečák, tak by to bylo snazší, ale prostě to už nešlo, i když mě to hodně mrzí a lituji toho. Situace je tak kritická, že pokud se nedomluvím s jedním mančaftem, tak si budu muset najít nějaké zaměstnání, ale to nevím, to by bylo těžké.

Tím klubem myslíte Brno?
Je pravda, že jednám s Brnem. Ozvali se mi už někdy v prosinci, když se dozvěděli, že jsou v Ústí problémy. Volal mi Martin Gerža (generální manažer Brna – pozn. aut.), kterého znám už delší dobu, ale já jsem řekl, že pokud bych do Brna šel, tak až příští rok, že to chci dohrát v Ústí. Ty věci kolem se ale vracely a tak jsme zůstali spolu v kontaktu. Je to telefonický kontakt, ještě nic úplně projednaného není, ale může se stát, že budu na lavičce Brna už v zápase proti Ústí (16.2.). To by pro mě nebyla zrovna lehká situace. Ještě není nic hotového, ale Brno je jediným zájemcem.

Také se může stát, že nyní deváté Brno dovedete do play off na úkor Ústí, které má na osmém místě náskok jen šesti bodů…
To by bylo kruté, ať by to dopadlo jakkoliv. Pokud budu v Brně, tak už jen ten zápas proti Ústí bude pro mě krutý a budu smutný, ať prohraje kdokoliv. V Ústí jsem něco prožil, tuhle sezonu jsem s ním rozehrál a myslel jsem, že ji i dohraji. Život tomu chtěl jinak… Bude to kruté pro toho, který prohraje, ale pro mě to bude kruté z obou stran.

V Ústí jste se rozloučil zápasem proti „svému“ Liberci. To jste si takhle naplánoval nebo to tak samo vyplynulo?
To byla shoda náhod. S panem Přikrylem jsme se domlouvali delší dobu a já jsem to pořád odkládal, i on si myslel, že ještě dokáže něco vybojovat, ale nakonec to bohužel nedopadlo. Že vyšel poslední zápas zrovna na Duklu, tak to byla náhoda. Klukům jsem říkal, že mi udělají ohromnou radost na rozloučenou, když ji porazíme. Bohužel se to nepovedlo, i když musím říct, že po dlouhé době kluci hráli dobře a pokud jim to vydrží, tak poskočí dál.

Kdy jste se s hráči naposledy rozloučil?
Kluci se to dozvěděli den před zápasem při přípravě na Duklu, takže tam jsme se rozloučili. Podali jsme si ruce a popřáli si. Chtěli, abych ještě zůstal jeden den na oslavu narození dcery Filipa Kramára, ale mně se to moc nehodilo, tak jsem jel hned po utkání domů. V pondělí už tým vede podle mě Milan Bican.

Jak to podle vás dopadne s ústeckým volejbalem?
To je těžké. Myslím si, že se jim to podaří dohrát, ale jestli se pak nepovede sehnat peníze… Kdyby přišel jeden měsíční plat, tak by se situace asi trochu uklidnila. I když problémy jsou, ale nějaké věci by se doplatily a dohrálo by se v pohodě. Teď v tuhle dobu by se potřeboval sehnat někdo, kdo by do toho dal nějakou částku, byť ne vysokou, protože Ústí není nějaký oddíl, kde se berou horentní sumy. Situace teď není příliš dobrá, moc se toho nevyhrálo. Všechno je s tím spojené, je to začarovaný kruh.

Zpracovali Pavel Mikeš a Otakar Gabriel