Svěřenci trenéra Petra Rosola vyřadili v semifinále první hokejové ligy celek Jihlavy, který porazili 4:1 na zápasy. Nyní budou čekat na jméno finálového soupeře, který vzejde z dvojice Chomutov – Olomouc (stav série je zatím 3:2).

Definitivní rozhodnutí dramatického semifinále padlo až v nájezdech pátého zápasu. Lvi díky trefě Pajiče a nemohoucnosti hostujících střelců zvítězili. „Pokud nedáme jediný nájezd, nemůžeme vyhrát,“ přiznal po utkání smutným hlasem kouč Jihlavy Petr Vlk. Jeho tým přitom krátce před koncem zápasu vedl 3:2 a živil naději na obrat v sérii. „Měli jsme velice blízko k vítězství, srazil nás ale nešťastný gól dvě minuty před koncem řádné hrací doby, “ litoval Vlk.

Branka Miloslava Gureně dvě minuty před koncem utkání nahlodala sebevědomí soupeře. Ústecký obránce poslal puk na jihlavskou branku a nahození k údivu všech skončilo v síti. „Byla to šťastná střela ze strany, gólman to asi podcenil. Jsem rád, že to tam spadlo a mohli jsme jít do prodloužení,“ řekl obránce, který má zkušenosti z NHL či Ruska, jehož důležitá trefa byla první v semifinálové sérii.

„Musíme uznat, že Jihlava předvedla parádní hokej a nás to donutilo hrát na maximum. Jsme rádi, že jsme sérii zvládli rychle a teď se můžeme v klidu připravit na finále.“

Smutným hrdinou pátého zápasu se stal hostující útočník Michal Jeslínek. Ten dvěma góly zařídil obrat v utkání, v samostatných nájezdech ale neuspěl a pak už jen sledoval ústeckou radost. „Do Ústí jsme jeli s tím, že bychom sérii rádi vrátili do Jihlavy. Bohužel to nevyšlo,“ mrzelo Jeslínka.

Aktéři semifinálové série se shodují, že rozhodl třetí duel na ledě Jihlavy. Ten za stavu 1:1 na zápasy ovládli Severočeši, rovněž v nájezdech trefou Pajiče. „Klíčový moment celé série byl ve třetím utkání, kdy jsme též nedotáhli zápas do vítězného konce a na penalty prohráli,“ tvrdil Petr Vlk. „To vítězství nám určitě hodně pomohlo. Neřekl bych, že sérii úplně rozhodlo, ale nakoplo nás,“ přiznal kapitán Slovanu Jan Klobouček.

Severočeši mají nyní týden přestávku, do finálové bitvy o účast v baráži o extraligu vstoupí 28. března na domácím ledě. „Vítězství nad Jihlavou je jen dílčí úspěch, ještě máme před sebou dva schůdky,“ řekl na závěr trenér Ústeckých Lvů Petr Rosol.