Jestliže dosavadní průběh sezony hodnotí 35letý klíčový ústecký pivot Tomáš Hrubý s poněkud smíšenými pocity, o jejím závěru má ve svých představách jasno. „Ve skupině play out jsme chtěli vyhrát všechny zápasy. Hned v prvním jsme zaváhali s Plzní, proto teď musíme sbírat jedno vítězství za druhým. Kvalitu na to máme,“ řekl bez váhání bývalý basketbalista Děčína, Opavy, USK Praha a Chomutova přezdívaný Slamák – vítěz poháru i ligy.

Hrubý opět prožívá velice dobrou sezonu, nejen podle osobních statistik, kdy v průměru nastřílel 9,5 bodu a nasbíral 5,5 doskoku na zápas, prokazuje, že na Mattoni Národní basketbalovou ligu s přehledem stačí a ústecký klub BK Sluneta jako jeden z jeho pilířů táhne za záchranou. V průměru odehraje 26 minut.

Váš ústecký tým dnes od 18.00 hostí Opavu, už zítra ve stejný čas v předehrávce 6. kola skupiny play out bratislavský Inter.
V obou případech jsme v pozici absolutního favorita a máme jen jeden cíl. Oba zápasy musíme na sto procent vyhrát. Doma si nic jiného dovolit ani nemůžeme.

Smělé plány jste měli už před sobotním duelem s Plzní. Proč nevyšly a museli jste skousnout domácí porážku 81:84?
Zápas se nám nepovedl, Plzeň je pro nás nepříjemný soupeř. Teď si musíme reputaci napravit a poslední dva domácí zápasy sezony vyhrát.

K jisté záchraně vám stačí v závěrečné sérii pěti bodů uhrát jedno jediné vítězství. To by mělo být v klidu, souhlasíte?
Jsme v komfortní situaci, v klidu by to být mělo. Ale to mělo být už s Plzní a taky nakonec nebylo. Nicméně zbraně neskládáme, skupinu play out chceme dohrát se ctí. O záchraně nepochybujeme, měla by přijít už po zápase s Opavou. Když už jsme první mečbol proti Plzni nevyužili.

Je ve vás zklamání, že vám o dvoubodovou porážku v Chomutově uteklo play off?
Mrzí to každého. Koho ne, tak nemá basketbal rád. Takový je život. Neprohráli jsme si to jen a jen tím severočeským derby v Chomutově.

Na bilancování je zatím čas, ale přesto, jak dosavadní průběh sezony hodnotíte?
Rozdělil bych to do dvou částí. Kdyby mi před sezonou někdo řekl, že ze 40 zápasů dlouhodobé části vyhrajeme patnáctkrát, bral bych to všemi deseti. Nikdo totiž po postupu nevěděl, co nás v MNBL čeká. Když to vezmu z druhého pohledu, tak jsme se postupně zlepšovali a teď mluvíme o zklamání, že nejsme v předkole vyřazovacích bojů. Jsem přesvědčen, že kdyby se tým nestavěl a nedoplňoval za pochodu a třeba kanadský pivot Troy Gottselig byl s námi od začátku, mohli jsme skončit šestí. V pohodě.

Co na letošní herní systém MNBL říkáte?
Zápasů je dost, ale snad každý vám řekne, že raději hraje než trénuje. My jedeme v pravidelném rytmu středa neděle, máme o deset zápasů více než kluby ve skupině A1 a to mi vyhovuje. Oživení přinesly i slovenské celky Levice a Inter Bratislava. Osvědčilo se to a byl bych rád, kdyby se podle stejného modelu hrálo i příští sezonu.

Budete hrát příští sezonu i vy?
Ano, už jsem prodloužil smlouvu. Pokud mám týmu co dát, je o mě zájem a jsem zdravý, nemám důvod končit. Basketbal mě baví.

Zdá se, že jste s prodloužením kariéry dlouho neváhal…
Vůbec. S vedením ústeckého klubu mám nadstandardní kamarádské vztahy. Všechno jsme vyřešili za minutu.

Jízdní řád MNBL:

SKUPINA PLAY OUT

DNES:

2. kolo:

Plzeň – Inter Bratislava - 18:00

Ústí n. L. – Opava  - 18:00

ZÍTRA:

Předehrávka 6. kola:

Ústí n. L. – Inter Bratislava - 18:00