„Pokud chceme do první šestky, musíme takové soupeře doma porážet,“ hlásí trenér Ústí Antonín Pištěcký. Duel vysílá ze záznamu od 20 hodin ČT Sport.

Máte za sebou náročné zápasy a dotažení příchodu pivota, kolik to sebralo sil?
Hodně. Z Domžale jsme se vrátili v 5 ráno, zregenerovali a už následovala příprava na Nymburk. Proti němu nastoupil nový pivot, který ale přiletěl v poledne po dvou dnech na cestě, kdy nocoval v Istanbulu na letišti kvůli zrušenému navazujícímu letu. Bylo to hodně hektické období.

Do Domžale jste jeli den předem, mělo to pozitivní vliv na utkání?
Byl to náročný výjezd, je to něco kolem 800 kilometrů, ale jsme profesionálové a je to naše práce. Pohár jsme hrát chtěli, takže si určitě nestěžujeme, cestování k tomu zkrátka patří. Cesta den dopředu měla ale jednoznačně samá pozitiva. V tamní hale jsme potrénovali, měli jsme také možnost si před zápasem odpočinout. Do utkání jsme vstoupili s úplně jinou energií než v Grazu. Tím ale nechci výsledek z Rakouska nijak omlouvat.

Zápas jste ale nezvládli, co podle vás rozhodlo?
Ze začátku jsme soupeře zaskočili, oni museli v poločase něco změnit, především v obraně. Bohužel jsme se s tím úplně nepopasovali a neproměňovali jsme proti jejich obraně střely z dálky, které nám v prvním poločase padaly. Rozhodla třetí čtvrtina, kdy se domácí dostali z osmibodové ztráty do podobného náskoku. V poslední části jsme nedali spoustu jednoduchých košů.

Jaké jsou podle vás vaše šance v Alpském poháru? Je ještě možnost postoupit?
Máme bilanci jedné výhry a tří porážek. Určitě ale chceme v posledním zápase doma s Domžale ještě o něco hrát a nečekáme, že by Slovinci doma prohráli s Grazem. Proto musíme za každou cenu vyhrát v Levicích. Je to buď a nebo, jiná varianta neexistuje.

V zoologické zahradě v Ústí nad Labem otevřeli v neděli slavnostně nový pavilon pro tučňáky.
FOTO: Zoo má nové celebrity. Deset tučňáků přilákalo dav fanoušků

Po Domžale vás čekal výjezd do Nymburka, s jakou taktikou se vůbec dá na palubovku takového klubu jet?
Jeli jsme tam s dílčími cíli, hlavně neztrácet míče, protože Nymburk má strašně rychlý přechod do útoku, a také jim znemožnit dávat jednoduché koše, i kdybychom se tam měli všichni vyfaulovat. Bohužel jsme za zápas nasbírali asi 14 faulů, což je strašně málo, navíc jsme ztratili 26 míčů a Nymburk dal 40 bodů z rychlých protiútoků. Pokud prohrajete o 50 bodů a čtyřicet z nich dostanete z brejků, tak je asi kámen úrazu jasný. Zápas jsme ale už uzavřeli a soustředíme se na Opavu.

Prohráli jste 111:61, dají se na takovém utkání najít nějaká pozitiva?
S nadsázkou se dá říct, že pouze to, že se nikdo nezranil. Je ale také dobré, že cizinci se přesvědčili o síle Nymburka. Každý rok je na to připravujeme, ale pokaždé se o tom musí přesvědčit na vlastní kůži. Po Děčínu jsme spadli zpět na zem a musíme zase začít makat.

První minuty už odehrál Michal Šotnar i nová posila na post pivota Chris Davenport, to jsou dobré zprávy.
Samozřejmě, bude širší rotace hráčů, nicméně Michal Šotnar hrál po téměř dvou měsících, takže to bylo znát, jeho přínos na hřišti je ale v tom, že zkušenostmi řídí hru. Je to jiný typ rozehrávače, než je Singletary, což je ale dobře, protože tak jsme tým skládali. Co se Chrise týče, ten byl hozen do vody. Po dlouhé cestě byl ztuhlý a unavený, ale aspoň dostal příležitost poznat trochu naši hru a českou ligu, ač zrovna proti Nymburku. Teď je na něm, jak rychle se s týmem sžije a jak brzy se zapracuje. Máme ale od něj určitá očekávání.

Noční běh v Ústí nad Labem.
FOTO: Pod Mariánským mostem se rozdávala solidarita a vánoční pohoda

Šotnar netrefil ani jednu ze svých střel, věříte, že se do zápasu s Opavou stihne dostat do formy?
Každý trénink se posouvá dál, pokrok jde vidět. Jeho přínos pro tým už jsem zmínil, to, že mu nepadne nějaká střela, se stane, od něj čekáme řízení hry. On své úkoly zná a ví, že nemusí dávat 30 bodů za zápas.

Jak na vás v zápase zapůsobil Davenport?
To je těžké hodnotit. Poprvé jsme spolu mluvili hodinu před utkáním, takže jsem mu řekl jen něco o Nymburku, první herní trénink jsme měli až v pátek. Teď je na něm, aby na trénincích ukázal, že si zaslouží svou minutáž. Uvidíme, jak se popasuje s tlakem, určitě to není tak, že jsme potřebovali podepsat pivota a ten teď bude automaticky hrát 30 minut za zápas.

Shánění pivota bylo jistě náročné, můžete to popsat?
Když Wolfram řekl, že odchází, ihned jsme kontaktovali agenty, s kterými jsme ve spojení. Není to ale jednoduché, kolikrát vám nabízí i jiné hráče, než jaké zašlete požadavky, když vám vyhovují, záleží i na podmínkách smlouvy. Nejsou to jen peníze, ale také třeba komplikace kolem víz, někteří s sebou chtějí vzít své manželky a přítelkyně. U internetu jsem proseděl řadu večerů a sbíral veškeré dostupné informace o nabízených hráčích. Byla to opravdu mravenčí práce, snad se zúročí a budeme moct kompletní tým posouvat znovu dál.

Rozladění ústečtí basketbalisté.
Smečující černý kůň přiletěl a hned s Ústím schytal výprask od mistra

Kde jste narazili na Davenporta a čím vás přesvědčil?
Prvním aspektem jsou finance. Od jednoho z agentů, který má pod sebou kvalitní hráče, jsme dostali kontakt na tři dobré pivoty. Jednat s námi chtěl pouze Chris. Měl výtečná čísla v USA i jako nováček, navíc jsme na něj získali dobré reference i po lidské stránce od jeho trenérů. Jeho minus je, že je v Evropě nováčkem.

Hostíte Opavu, tým by už měl být opět v plné síle, co by mělo na soupeře platit?
Mají tým poskládaný ze střelců, kteří spolu hrají dlouho. Všichni umí po kombinaci dát koš z dálky, ta většinou začíná clonou na míč. To jim musíme ztížit nebo jim v tom zamezit. Musíme využít i výškové převahy pod košem.

Překvapuje vás, že je zatím Opava tak vysoko v tabulce?
Rozhodně ne. Spíš mě překvapila jejich domácí porážka s Olomouckem. Někteří spolu hrají snad deset let, protože spolu začínali v mládežnických kategoriích, jde znát výborná koncepční práce vedení i trenérů, dělají to opravdu velice dobře. Je radost se na ně koukat. Já ale věřím, že ve vzájemném duelu bude radost dívat se hlavně na nás a ne na ně.

Tabulka je vzácně vyrovnaná, co by pro vás znamenala výhra a co porážka?
Není to jen o jednom zápase. Při dvoukolovém hracím systému je každý zápas extrémně důležitý. Pokud chceme skončit v první šestce, musíme konkurenty v boji o ni porážet.

Po výhře s Děčínem jste ztratili vyrovnaný zápas v Domžale a prožili si očekávanou porážku v Nymburku, jak tým namotivovat?
V první řadě si myslím, že vůbec není důvod mít hlavy dole. Porazili jsme Děčín, Domžale je silný tým a my tam odehráli herně výborný zápas. Nymburk to je kapitola sama o sobě. Pokud si toto hráči uvědomí, neměl by být se sebevědomím proti Opavě problém. Je ale důležité, aby hráči makali znovu celých 40 minut. Potvrdilo se nám, že když to dodržují, tak i v momentě, kdy se chvíli nedaří a vypadneme z tempa, můžeme porážet silnější soupeře.

Po Opavě vás čeká pohár v Písku, pak následuje osmidenní pauza, jaký bude v přestávce plán?
Musíme ji využít k odpočinku a doléčení šrámů, ale také k zapracování Davenporta se Šotnarem zpět do sestavy. Navíc bude konečně po delší době čas i na jiné věci v tréninku, než jen na taktickou přípravu na soupeře a regeneraci, na což se moc těším.

Ilustrační foto - basketbal.
VIDEO: Sluneta konečně získala pivota. Má přezdívku Smečující černý kůň