Smrtící los se podepsal na tragickém vstupu ústeckých volejbalistů do sezony. Bromova parta se v prvních třech zápasech zmohla na jediný set a po bídném loňsku se i letos potácí na úplném dnu extraligové tabulky.

Trenér Petr Brom, který je u ústeckého odpadlíka druhou sezonu, je přesvědčený, že tentokrát Severočechy nečeká tradiční barážové martyrium. „Bude to určitě lepší. Jsme konkurenceschopní, a to myslím úplně vážně. Je to o trpělivosti. Chce to udržet nějaký standart, protože jsem pevně přesvědčený, že to přijde,“ říká odhodlaně.

Za bídný start může i krutý los, který vám v prvních dvou zápasech přisoudil dva aspiranty na medaile…
Kruté to teď bude furt, důležité zápasy budeme hrát až v druhé polovině. I když výsledky s Kladnem a Karlovarskem vypadají jednoznačně, tak to bylo o koncovkách. Nevyužili jsme šance. Když máte tři setboly a ani jeden neproměníte, tak to mrzí. I s Příbramí to bylo o koncovkách a my jsme zvládli jen jednu. Teď nás čeká druhý zápas doma. Přijede Brno a to nejsou Vary. Doma chceme ubližovat. Klukům nemám co vyčíst. Nějaké chyby se najdou, ale hráli jsme se silnými. To je obrovské pozitivum.

Jaký máte pocit z týmu? Nemáte obavy, abyste neskončili znovu v baráži?
K loňské sezoně se nechci vracet. Byl jsem rád za nabídku od pana Přikryla (šéfa klubu), ale pak to nějak nešlo. Letos to bude určitě lepší. Jsme konkurenceschopní, a to myslím úplně vážně. Strop týmu tam je, ale hrajeme. Nechci tady malovat růžový scénář, ale je to o určitých chybách, které když zlepšíme, tak se to posune ještě o kousek dál.

Takže záblesky, které vzbuzují naději, tam jsou?
Je to složité. Když si vezmete hráče od hráče, tak soupeři mají zvučnější jména. Pro mě je pozitivní to, že přijedeme na Kladno a hrajeme tam dvě vyrovnané koncovky. Není to Ústí minulého roku, kdy se někam přijelo a všichni věděli, že je to za hodinu hotový. Tým se změnil vnitřně, mentálně, bojovností, strukturou a hlavně kvalitou, na což jsme sázeli. Furt se opakuju, ale je to o trpělivosti. Rozlosování není ideální, to každý ví. Chce to udržet nějaký standart, protože jsem pevně přesvědčený, že to přijde. Budeme se snažit, aby to přišlo hned teď v sobotu doma proti Brnu.

Nový univerzál Kramár potvrzuje kvalitu, když je třetím nejlépe bodujícím a útočícím hráčem extraligy. Jak si vedou zahraniční smečaři Kanaďan Voth a Lotyš Vanags?
U Filipa Kramára budu požadovat, aby ještě využíval i ty těžké balóny. Cizinci potvrzují to, co jsem viděl. Mají svou kvalitu. Teď jde jenom o to, aby se to sešlo. Když se všechno sejde, tak budeme vítězit. Za to dám ruku do ohně.

Budete se snažit o posílení týmu, nebo jste se současnou skladbou kádru spokojený?
Já samozřejmě svoje tajné přání mám, ale naráží to na šéfa a finance. Takže asi tak (směje se).