Dominance. Tak se dá jedním slovem popsat nadvláda ústecké atletiky na Halovém přeboru Ústeckého kraje. Ten se sice musel konat v Praze na Strahově, i tak ale Ústí jasně dominovalo. USK Provod získal čtyři zlaté medaile, AC Ústí dokonce šest. Chomutov a Bílina se musely spokojit se třemi.

Pro AC Ústí je to přepsání historie, šest titulů totiž ještě tento celek nikdy nezískal. „Jsme naprosto spokojení, v minulosti jsme brali dvakrát po pěti titulech, tohle je vylepšení našeho maxima,“ usmíval se spokojený předseda oddílu Miroslav Vachuta. „A to ještě někteří závodníci nemohli startovat kvůli zranění nebo přípravě na jiné mítinky, Matěji Ščerbovi se kryly disciplíny, takže nestartoval v dálce,“ upozornil.

Litoměřický Stadion si odvezl výhru také z Ústí nad Labem, kde ovládl druhé letošní derby v poměru 4:2. Slovan Ústí nad Labem, ilustrační foto.
Hokejoví mladíci Slovanu se neztratili, Ouřada hned skóroval

Dva přebornické tituly obstarala Kristýna Kopečná, vítězka dálky a překážek, tyčkař Matěj Ščerba se postaral o nejkvalitnější výsledek přeboru zdoláním výšky 510 centimetrů. Další zlata vybojovali výškař Jakub Janda, koulař Vratislav Bejček a nová posila klubu Tomáš Praský (přestoupil z Litvínova) vyhrál překážky.

„Matěj prožívá skvělý úvod sezóny,“ hodnotil výkon možná největší současné hvězdy AC Vachuta. Na otázku blížícího se Sportovce roku však odpovídat nechtěl: „Ve sportech na Ústecku je konkurence obrovská a atleti mají hrozně těžké se prosadit. Podle mě je Matěj jedním z nejlepších sportovců Ústecka, ale jeho šance v této anketě si odhadnout netroufám.“

Nejbližším prestižním mítinkem budou halová mistrovství republiky, tam bude ale podle Vachuty konkurence obrovská. „V Ústí jsou bohužel podmínky pro halovou atletiku tragické, proto za mnohými regiony zaostáváme. Za současných podmínek bude každá účast na halovém mistrovství republiky, kam jede zhruba dvacet nejlepších závodníků z celé republiky, úspěchem,“ dodal na závěr.

V Provodu září talentovaná mládež

Městskému rivalovi USK Provod Ústí se daří výchova mládeže, v konkurenci s dospělými se čtyřmi zlatými ozdobili sedmnáctiletí.
„Se závodem jsme spokojeni, obzvlášť dobře si vedli naši dorostenci a dorostenky. Na mistrovství republiky by měli bez problémů postoupit čtvrtkařka Nikola Bisová, sprinter Armin Ntemo, skokani Martin Veselý, Ondřej Šnajdr a Šimon Hospodka, koulař Marek Štrympl a šanci ještě mají další,“ vyjmenoval trenér USK Provod Alexej Lesnik závodníky s nadějnými výkony. „Nejdříve do boje vyrazí dvacetiletý Filip Najman, kterého za čtrnáct dnů pošleme na mistrovství vícebojařů v Praze,“ nastínil nejbližší plány.

Futsalisté Rapidu Ústí n/L (žlutočerní) zvítězili po bojovném výkonu nad Chotěboří 5:2.
Rapid hostil přebor hráčů U15, áčko ale přišlo o body

Výsledky tyčkaře Ščerby a Bisové na 400 m jsou rekordy Přeboru Ústeckého kraje. Junioři a dorosty měli samostatné závody na překážkách a ve vrhu koulí, ovšem bez nároku na medaile. Mistrovství ČR mužů a žen bude v polovině února v Ostravě, o týden později pak následuje juniorstvo a dorosty v hlavním městě republiky.

Halový přebor Ústeckého kraje:
Medailové výsledky AC Ústí a USK Provod Ústí:
60 m: 1. Ntemo USK 7.14 sec.
200 m: 3. Praský AC 23.80 – 2. Bisová USK 26.40.
400 m: 1. Bisová USK 59.78, 3. Brabcová AC 64.18.
800 m: 3. Synáček USK 2:13,81 min.
1 500 m: 2. Koblížek USK 4:23.69.
60 m překážek: 1. Praský AC 9.05, 2. Najman USK 9.23 – 1. Kopečná AC 9.37, 3. Heřmánková AC 11.10.
Výška: 1. Janda AC 1.94, 2. Hospodka USK 1.91 m.
Tyč: 1. Ščerba AC 5.10.
Dálka: 1. Šnajdr USK 6.52, 3. Veselý USK 6,03 – 1. Kopečná AC 5.28, 2. Řeháková USK 5.23, 3. Běloubková AC 5,15
Trojskok: 1. Veselý USK 13.84, 2. Šnajdr USK 12.70 – 2. Slavíková USK 10,61, 3. Řeháková USK 10,54.
Koule: 1. Bejček AC 14,02 m, dorostenci 5 kg – 1. Štrympl USK 15,24 m.