Jmenuje se Filip Šifalda a za Chabařovice jezdí plochou dráhu na motorce tovární značky Shupa 125ccm. Před týdnem se vrátil s bronzovou medailí na krku a pořádně si oslavu užíval. Je mu čtrnáct let a trénuje ho tatínek.

Do Divišova u Prahy z Chabařovic odjeli dva mladí závodníci. Filip Šifalda se probojoval až do závěrečného finále A, jeho kamarád Milan Dobiáš skončil devátý. Na mistrovství Evropy bylo přihlášeno 24 jezdců ze šesti států.

Mimo českou pětici (Šifalda, Dobiáš, Šilhan, Kvěch, Vinter) to byli ještě jezdci z Německa, Polska, Anglie, Holandska a Francie. Na programu byly tři rozjížďky vždy po šesti jezdcích. Přímo do finále A postoupil přímo Filip Šifalda, který dvě rozjížďky vyhrál. Svůj nezapomenutelný zážitek vyprávěl na zahradě a přesně věděl, kde udělal malou chybu.

POKAZIL JSEM START

„Jako druhý jsem si vybíral dráhu pro finálovou jízdu a bral jsem bílou trojku. Společně se mnou tam byl Honza Kvěch z Prahy, Dominik Šilhan z Liberce, Angličan, Polák a Němec. Pokazil jsem start a musel jsem to dohánět z posledního místa. Ve třetím kole jsem v zatáčce podjel hned tři jezdce a rázem jsem byl na bedně. Škoda že to nebylo delší. Vyhrál Honza Kvěch, druhý byl Němec Lukas Wegner. Velkou radost měl táta, konečně medaile na velké mezinárodní akci. Za týden jedu do Liberce na ligový závod, do konce soutěže zbývají tři akce. Prozatím vedu o pět bodů, ale nic jistého ještě není. Rád bych obhájil mistrovský titul z loňského roku. Pozvánku jsem dostal i na Zlatou přilbu Pardubice, kde bych měl startoval v ukázkové jízdě," vysvětluje šikovný školák, který má pokojík plný pohárů.

V tomto sportu jsme byli dříve hodně dobří, známý je třeba Jiří Štancl, pětinásobný vítěz Zlaté přilby. Nedávno založil vlastní akademii ploché dráhy ve Slaném a rád by vychoval svého nástupce. Třeba to bude zrovna nějaký kluk z Chabařovic.

Filip Šifalda byl na mistrovství Evropy v ploché dráze třetí. Zdroj: archiv Filipa Šifaldy