Kapitán české reprezentace Aleš Holubec i nejlepší volejbalista roku Jan Štokr v základu, talentovaný Patrik Indra jako střídající hráč. Extraliga začala a její největší favorit Dukla Liberec hned v premiéře ukázala všechny velké letní posily.  

Parta z Podještědí nezaváhala, s ČZU Praha si pohrála jako kočka s myší a vyhrála 3:0.

Roli favorita splnil i kladenský vicemistr, který stejným výsledkem porazil SKV Ústí nad Labem. „Myslím si, že jsme podali spolehlivý výkon. Utkání bylo hlavně o servisu a obraně na síti, takže to bylo bezproblémové utkání. Sice tam jsou chybičky, ale věřím, že se to během sezony ještě zlepší,“ řekl liberecký trenér Michal Nekola, jenž využil nové pravidlo a na soupisku napsal 14 hráčů, včetně dvou liber.

Hvězdou zápasu, který sledovalo téměř tisíc diváků, byl letní navrátilec z italské série A 34letý univerzál Jan Štokr, S 18 body byl jeho nejlepším hráčem.  

Dukla dominovala. „Byla o několik tříd lepší. My jsme hráli jen, co nám dovolila,“ přiznal i zkušený kouč pražských vysokoškoláků Miroslav Malán.

ZŮSTAL JEN TIBITANZL

Novou sestavu nasadilo Ústí nad Labem, druhý tradiční účastník mezi elitou ze severu Čech. Z minulé „barážové“ sezony zůstal v sestavě jen 21letý blokař Martin Tibitanzl. Přesto svěřenci Petra Broma na Kladně podlehli 0:3.  

„I když to vypadá na jednoznačný zápas, dvakrát jsme padli až v koncovce. Dělali jsme nevynucené chyby a nevyšlo nám podání. Propadávali jsme i v blocích, a proto jsme prohráli,“ hodnotil utkání pro portál cvf.cz ústecký trenér Petr Brom.  

„Smekám před soupeřem za předvedený výkon. Myslím si, že by mohli hrát v klidu střed tabulky, mile mě překvapili,“ uvedl kladenský kapitán Adam Zajíček.

Extraliga, 1. kolo:VK Dukla Liberec – ČZU Praha 3:0 (25:15, 25:18, 25:16) Rozhodčí: Renčín, Kostka. Diváků: 950
Liberec: T. Kriško, Holubec, Štokr, Galabov, Leikep, Janouch, libero Kopáček, Kunc - Indra, Piskáček.
Kladno - SKV Ústí nad Labem 3:0 (25:22, 25:17, 25:23) Rozhodčí: Kvarda, Dušek. Diváků: 550.
Ústí n. L.: Bartůněk, Voth, Tibitanzl, Kramár, Vanags, Prajzler, libero Pondělíček - Šidlo.