Jen aby pořadatelé jednou nepřejmenovali závod na Velkou Dubickou, to by museli vedle Restaurace U Becků postavit stanové městečko. Začínalo se rodinným během (1 km), potom dostali šanci vytrvalci (7 km), závěr patřil těm, co před obědem pravidelně protahují své tělo (2,5 km).

Domácí gulášovka chutnala všem, v zahradě to vypadalo, jako na školním výletě, každý si našel svou relaxaci! David Cihlář udivoval znalostmi z olympijských her, představoval hosty, vysvětloval, bavil, hlídal bezpečnost na silnici. Hlavní závod vyhrála Zuzana Rusínová a Zdeněk Pinc, ale spokojených medailistů tam byly stovky.

"Na tenhle závod jsem se moc těšila, ale natažené vazy v koleni mne vyřadily nejen z Mistrovství světa v canicrosu, ale i tady. Místo mne závodily mé dcery a zvládly to solidně. Ta starší, jedenáctiletá Kateřina dokonce vystoupala na bednu v kategorii děvčat do osmnácti let. Byla třetí," pochlubila se Jarmila Sobecká Halířová z Chabařovic.

Hokejbalisté Elby (v modrých dresech) po nájezdech přetlačili 3:2 Letohrad.
FOTO: Elba sahala po třech bodech, má ale jen dva

Stříbrnou medaili ve stejné kategorii získala třináctiletá Adélka Hoskovská z Dobětic se startovním číslem 20. Ta reprezentovala tým Lentilek, který koncem srpna získal v Doksech třetí místo na Euro hrách.

Mezi amatérskými běžci se neztratil ani bývalý juniorský reprezentant v orientačním biatlonu sedmadvacetiletý Adam Přibyl z Děčína. Zvláštní ortézy nad kotníky naznačovaly, že bojuje hlavně sám se sebou.

"Tady jsem už potřetí, byl jsem také ve Svádově, během roku stihnu tak čtyřicet akcí. Před šesti lety jsem měl v Polsku dopravní nehodu a zůstal jsem na invalidním vozíku. Vždycky jsem sportoval a stále věřím, že ještě něco dokážu. Tady zkouším nové nohy a vypadá to nadějně," tvrdil štíhlý hrdina, kterého doprovázela maminka.

Kolem trati postávalo hned několik mladých tatínků s kočárky, ten nejvyšší později hrdě ukazoval prstem na stupně vítězů, kde stála jeho manželka Jaroslava Bredlová s dcerou Laurou.

"Je ji teprve půl roku, ale už běžela jeden závod v Brné. Samozřejmě v kočárku a my jsme ji dělali doprovod. Na opravdovské startovní číslo na těle si ještě počká, ale potom to rozjede," tvrdila bronzová ze sedmičky.

ZŠ Anežky České pomohla postižené Elišce.
Eliška zazářila jako sluníčko. ZŠ Anežky České pomohla postižené dívce

Nejstarším účastníkem akce byl Mirek Glier, startovní číslo 36. Nevypadal na to, ale oslavil už sedmdesátku! Skvělé počasí, bezvadní lidé!

Malá Dubická 2018absolutní pořadí hlavního závodu na 7,5 km - ženy:
1. místo - Zuzana Rusínová - Com Plus - 00:29:50
2. místo - Dagmar Musilová - Jilové - 00:30:39
3.místo - Jaroslava Bredlová - VitaSport - 00:32:07
absolutní pořadí hlavního závodu na 7,5 km - muži:
1. místo - Zdeněk Pinc - MMB Třebenice - 00:25:14
2. místo - Petr Zuda - Ústí nad Labem - 00:25:48
3. místo - Jakub Merle - Kome Klub Kraslice - 00:26:34