Nechal tak za sebou početnou světovou konkurenci v čele s Portugalcem Arnaudovem či Brazilcem Romanim, který byl pátý na olympijských hrách v Riu.

ZKLAMÁNÍ JMÉNEM FREEMAN

„Jsem spokojený, ale na druhou stranu, když chcete hodit 22 metrů, tak je to málo. Byli tady kluci z Evropy a jsem rád, že jsem potvrdil pozici nejlepšího Evropana. Ale popravdě jsem dnes chtěl ještě trošku více,“ netajil po závodě Staněk, třetí muž letošních světových tabulek.

Zklamáním byl naopak výkon Američana Joshuy Freemana, který na severu Čech nezaložil jediný platný pokus a premiérový zahraniční závod mu nevyšel, přestože si od něj pořadatelé slibovali kvalitní výkony.

„Přesto ale šest koulařů překonalo dvacítku, jsem absolutně spokojený s tím, co se nám tady letos povedlo. Byl to asi nejkvalitnější mítink, co se týče vyrovnanosti startovního pole,“ pochvaloval si ředitel mítinku Miroslav Vachuta.

Třináctý ročník Velké ceny nabídl divákům opravdu úchvatnou podívanou. Už v první polovině závodu překonalo šest vrhačů 20 metrovou hranici a stále se zlepšovali!

REKORD STADIONU ODOLAL

Když pak ve třetím pokusu poslal Staněk své náčiní až do vzdálenosti 21,38 metru, v ochozech to jen zahučelo. A bylo proč! Česká jednička, která nedávno překonala třicet let starý rekord Remigia Machury (22,01 m), dala totiž svým výkonem fanouškům naději, že by i podruhé za sebou mohl padnout rekord ústeckého stadionu.

Výkon Nigerijce Stephena Mozii 21,76 z loňského ročníku ale nakonec přece jen odolal.

„Tomáš potvrdil co umí, na to že je v přípravě na mistrovství světa, tak to byl skvělý výkon,“ chválil Vachuta českou jedničku.

Ta ale nebyla spokojená a na srpnovém MS chce podat ještě lepší výkon. „S jídlem roste chuť a proto stále trénuji, abych házel co nejdál. Upřímně doufám, že mi lépe vyjde Diamantová liga v Rabatu a pak i světový šampionát,“ dodal Staněk.

Grand Prix Ústí - 13. ročník: 1. Tomáš Staněk (ČR) 21.38 metru, 2. Tsanko Arnaudov (Portugalsko) 21.06, 3. Darlan Romani (Brazílie) 20.74, 4. Jacko Gill (Nový Zéland) 20.61, 5. Jakub Szyszkowski (Polsko) 20.40, 6. Ladislav Prášil (ČR) 20.38, 7. Andrei Gag (Rumunsko) 19.97, 8. Jonathan Jones (USA) 19.78, 9. Francisco Belo (Portugalsko) 19.08, 10. Martin Stašek (ČR) 18.61, 11. Mohamed Magdy Hamza (Egypt) 17.90, 12. Joshua Freeman (USA) bez platného pokusu.