Ústí začalo po více než týdenní pauze, ve které odložilo duely s Hradcem Králové a Svitavami, dobře a v průběhu první půle několikrát vedlo. Z kraje druhé desetiminutovky se Severočeši dostali dokonce do devítibodového vedení, ovšem do kabin se šlo za poločasového stavu 36:34. Po změně stran ovšem začali tahat za delší část provazu hosté, kteří si rovněž vypracovali devítibodový náskok (52:61), za tohoto stavu se šlo do poslední čtvrtiny.

V ní ale pozvedl ústecký prapor nepolapitelný D.J. Hanes, jenž nakonec nasázel 23 bodů, zdatně mu sekundoval také Lamb Autrey. Právě díky americkému duu se Sluneta dotáhla na 71:71, necelou půl minutu před koncem pak druhý jmenovaný trefil těžkou střelu za dva body. A jelikož Radovan Kouřil z poslední šance hostů minul trojku a míč se po doskoku zamotal olomouckým hráčům pod nohy, byl to zásah vítězný.

"První poločas jsme dobře bránili, nicméně prosadit se v útoku bylo těžké pro oba týmy. Byla tam spousta vystřelených trojek. Ve druhé polovině třetí čtvrtiny jsme šli hodně dolů, nebyli jsme schopní bránit a inkasovali jsme těžké střely za tři body, některé jsme jim ale nechali zbytečně otevřené. Naštěstí jsme to však zlomili a dokázali jsme zvítězit možná šťastnou střelou, ale to je přesně situace pro Lamba Autreyho," pochválil ústeckou oporu kapitán domácích Dalibor Fait.

"Za toto vítězství jsem strašně šťastný. Tým bojoval až do konce, ačkoliv to s námi nevypadalo moc dobře. Po těch zdravotních patáliích, jimiž jsme si v posledních dvou týdnech prošli, smekám před hráči klobouk, jelikož někteří nastoupili se sebezapřením," líčil trenér Jan Šotnar s odkazem mimo jiné na absence Pecky s Haymondem (koronavirus). "Nehráli jsme dobré utkání, Olomoucko hrálo výborně. Nepadaly nám otevřené střely za tři body, dělali jsme chyby v obraně, což v minulých zápasech nebylo, ale to spíše připisuji únavě. Navíc jsme vyhořeli na obranném doskoku, avšak i přes všechna tato negativa jsme dokázali zvítězit a proto je to velice cenná výhra," kvitoval zisk vydřených bodů. "V nadstavbě už máme tři, a můžeme směle říct že to směřuje k tomu, abychom se porvali o sedmé místo. Těšíme se, až se k nám připojí Láďa Pecka s Tuckerem Haymondem a budeme konečně kompletní a budeme zase moct pořádně trénovat."

"Z naší strany to byl tři čtvrtiny kvalitní zápas, akorát ke konci zápasu jsme začali hrát nedisciplinovaně a promrhali jsme desetibodový náskok, což nás stálo výhru. Navíc jsme neproměňovali otevřené střely či nájezdy, což jsou ve finále body, které nám chyběly," litoval naopak hostující kouč Michal Pešta. "Domácí si výhru vybojovali. My jsme nedávali volné střely z doskoku a jednoduché koše, které jsme měli dát. Ke konci jsme selhali v obraně, díky čemuž Ústí vyhrálo," přidal svůj pohled Lukáš Sychra.

Ústečtí si nyní na další zápas počkají opět dlouhých sedm dní, středeční domácí derby s Děčínem je totiž kvůli karanténě hostujícího celku odloženo. V sobotu 20. března přivítají Severočeši opět na své palubovce Ostravu.

Basketbal, Kooperativa Národní basketbalová liga, nadstavbová část A2, 5. kolo:
SLUNETA Ústí nad Labem – Olomoucko 73:71 (14:14, 36:34, 52:61)
Body domácí: Hanes 23, Autrey 19, Maděra 12, Fait 9, Rakočevič 7, Stegbauer 2, David 1
Body hosté: Bezbradica 23, Váňa 19, Kouřil a Henry po 8, Pekárek 5, Štěpán 4, Feštr a Klepač po 2
Trojky: 27/8 – 37/12
Trestné hody: 13/11 – 13/11
Doskoky: 45 - 46
Osobní chyby: 14 - 16