Restaurace U Becků voněla v neděli domácím gulášem, startovní čísla rozdávali kamarádi Michaela Fiklíka, který plnil funkci sportovního ředitele. Jeho maminka nemůže chybět na žádném běžeckém podniku v okolí, v Dubicích tak trochu vystupovala jako tisková mluvčí.

Nečekaný zájem

„Takový zájem jsme nečekali. Guláš se musel přidělávat, trochu zmatků bylo i u vyhlašování výsledků, díky rodině i dobrovolníkům to nakonec klaplo. V loňském roce 139 závodníků, letos 230," potvrdila Petra Fiklíková.

Na startovní čáru se postupně řadili psovodi, nažhavené děti, místní i přespolní milovníci pohybu. Nejdelší trať byla dlouhá sedm kilometrů. Mezi muži zvítězil Petr Zuda ze Všebořic v čase 26:30, nejrychlejší ženou byla opět Zuzana Rusínová v čase 29:56. Všechno to barevné divadlo provázel vtipnými poznámkami učitel z Malečova David Cihlář.

Celkem dvacítka psovodů podpořila svou přítomností skvělou akci, závodily dvojice z Lipové, z Českého ráje, Dolního Podluží, Roudnice, Zálezel, Brné, Ústí nad Labem. Na kratší trati (2,5 km) zvítězila Anička Mateiciucová z Dolního Podluží, delší trať (7 km) zvládl nejlépe Petr Zeman z Brné.

Děti pěkně rozhýbal před startem usměvavý Cihlář, potom se bojovalo nejen s časem a únavou, ke slovu přišla i složitá taktika. Někteří běžci neváhali osedlat své tatínky, Michal Fiklík dokonce běžel s kočárkem. V mládežnické kategorii do patnácti let běželi i dva dvanáctiletí kluci, dvojčata.

V cíli prozradili, kde se připravovali na závod. „Chodíme na Klíše boxovat. Trénuje nás pan Svoboda, pěkně nás prohání. Už jsme jednou běželi rodinnou štafetu, ale to bylo ve městě. Tohle je přespolní premiéra. Brácha byl osmý, já hned za ním. Běželo nás dvacet," svěřil se Robert Petrenko.

Rusínová nezklamala

Potom se seřadili pod reklamním obloukem dospěláci, kousek za posledním domem se dlouhatánský had běžeckých nadšenců rozdělil na dvě skupiny, jedna směřovala do lesa (7 km), druhá pokračovala kolem pole (2,5 km).

Velkou favoritkou mezi ženami byla Zuzka Rusínová a svou roli zvládla na jedničku. „Každý víkend jsem na nějakých závodech. Ani si už nepamatuji, kdy jsem naposledy prohrála. Vyhrála jsem Závod do vrchu v Jedlové, osmičku v Duchcově, Milešovku, Litoměřice. Tady je to vždycky bezvadné, dnes bylo ideální počasí," komentovala svůj další triumf učitelka z Krásného Března.

Skvělý byl i Petr Zuda, Jirka Vlček, Veronika Vágnerová, nebo mladičká Sabina Hrušková. Příští sobotu čeká Kampus.

Absolutní pořadíŽeny: Zuzana Rusínová, Kateřina Ježková, Tereza Lachmanová
Muži: Petr Zuda, Ondřej Havlík, Martin Kotěšovec