Veronika Vágnerová ve Svádově připravila už několik akcí včetně půlmaratonu a maratonu, v neděli tak trochu testovala nový terén u Chlumce a počasí ji mimořádně přálo. Vyměřená trasa nebyla dlouhá (5,3 km), ale táhlý kopec dal zabrat. Běžely se tři kola, částečně v lese a patnáct amatérských sportovců prověřilo časomíru i speciální obutí. Z mužů nejrychleji běžel Jan Janíček z České Lípy a jeho čas 23:17 nebyl špatný. Do potyčky s časem se pustila i pořadatelka a žádná další dáma ji nepředběhla (28:07).

„Dnes to byla taková běžecká generálka, nultý ročník, na příští rok bych tu ráda připravila charitativní akci. Fotodokumentace je příjemná pro oči, v blízkosti je zastávka autobusu, místní sportovci se jistě zapojí,“ vysvětlovala paní Veronika.

Mezi účastníky testovací akce byl i Jiří Košťál z Duchcova, kamarádi na něj prozradili, že je profesí lékař. Startovní číslo padesát naznačovalo jeho věk, v terénu byl jako motorová myš. Za dva dny zkompletoval hned tři běžecké akce.

„Je to pravda. V sobotu dopoledne jsem byl na Telnici, dokonce jsem stál na bedně. Večer jsem navlékl startovní číslo v Praze a byl z toho osobák na desítce (46:20). Birell Grand Prix Praha přivítal 11 000 běžců, byla tam pěkná tlačenice, ale fakt zážitek. Podle výsledkové listiny jsem doběhl kolem tisícovky. Dnes jsem byl v Chlumci (druhý v kategorii), večer si půjdu zaběhat s kamarády, abych rozhýbal Teplice,“ smál se sympatický muž s čelenkou. Ústecký půlmaraton se blíží, každý si chce zlepšit osobák. 

AUTOR: MIROSLAV VLACH