Celkem 53 plavců se sešlo v Ústí nad Labem, vzpomínalo se totiž na legendárního lachtana Gastona, který uhynul po vyčerpávající a dlouhé pouti Labem při povodních v roce 2002.

„Průtok a vodní stav Labe ukazovaly na to, že letošní memoriál bude pomalý a náročný. To ovšem platilo do té doby, než se na startovní listině objevila dvě jména – Tomáš Kolegar a Michal Spurný. Tito českolipští plavci již měli na svém kontě tři prvenství v historii a Tomáš je navíc držitelem rekordu tratě,“ připomněl Tomáš Česnek, jeden z účastníků a hlavní organizátor celé akce.

Ten nakonec dokončil závod v kategorii ploutvové plavání na třetí místě. Michal Spurný pak ovládl mužskou kategorii, Tomáš Kolegar kraloval ploutvovému plavání.

„Ve vodě se ukázali zajímavé tváře. Byl tu například Rory Fitzgerald, dálkový plavec z Velké Británie, který má na svém kontě i přeplavbu kanálu La Manche. Ženám kralovala Renata Nováková, mistryně světa z roku 2015 v zimním plavání na jeden kilometr,“ podotkl Česnek.

Všichni i přes prožité krize závod dokončili. „Velký obdiv si zasloužil zejména Jiří Bayer z oddílu Černí Koně, který i přes svůj tělesný hendikep závod úspěšně dokončil. Vítězové jednotlivých kategorií pak obdrželi, krom dalších hodnotných cen, i vstupenky do pražské ZOO, aby mohli osobně pozdravit potomky lachtana Gastona. Jeho památka tak bude žít dále společně s tímto závodem,“ dodal Tomáš Česnek.

Výsledky, muži:
1. Michal Spurný (Plavecký klub Česká Lípa), 2. Denis Bushkov (Neptun Masters Praha), 3. Rory Fitzgerald (Winchester City Pinguins)

Ženy: 1. Renata Nováková (SCP Pardubice), 2. Kate Fryatt – Steeels (Eastleigh Steel Club), 3. Markéta Pechová (Slavia Liberec)

Ploutvové plavání: 1. Tomáš Kolegar (Plavecký klub Česká Lípa), 2. Jakub Valníček (1. PKO Praha), 3. Tomáš Česnek (Triade Děčín)