„Je to neskutečné, tajně jsme doufali, že bychom mohli na turnaji uspět, ale že to dopadne až tak dobře, to předčilo všechna naše očekávání," neskrýval radost kormidelník Severočechů Milan Jelen.

Pojedou na Světový pohár

Jeho tým si díky prvenství na turnaji zajistil účast na Světovém poháru v roce 2016, navíc získal prémii v podobě sportovního vybavení v hodnotě 25 tisíc korun. „Je to paráda, hodně prestižní trofej. Navíc se díky ní za rok utkáme s nejlepšími týmy světa," rozplýval se kouč Elby DDM.

Ta zvládla nástrahy náročného turnaje na jedničku. V základní skupině si nejprve poradila s Heřmanovým Městcem 2:1, poté stejným výsledkem podlehla Jindřichovu Hradci a na závěr skupiny přehrála Mladou Boleslav 5:2.

O den později už na Ústečany čekali náročnější soupeři, ve čtvrtfinále porazili extraligový Hradec Králové 3:2 po nájezdech. „To byl jednoznačně nejtěžší zápas na turnaji," komentoval situaci Jelen.

„Hradec měl silnou sestavu a velké ambice. Prohrávali jsme už 0:2, ale předvedli jsme neuvěřitelný obrat a vyhráli po nájezdech. Ty nám přitom v sezoně moc nevycházely, teď to ale přišlo v pravou chvíli. Kluci dali nádherné branky a byli jsme v semifinále," vyprávěl trenér.

V semifinále vyřadili domácí

V něm Severočeši změřili síly s dalším extraligovým týmem, Pardubicemi a po vítězství 2:1 proklouzli do finále, ve kterém si vyšlápli i na překvapení z Opavy.

„Všechno zafungovalo tak, jak mělo. Kluci hráli na krev, smekám před nimi. Naše výkony pozvedli profíci Kubát s Baránkem, ale skvěle zahráli všichni. Štěpánek, Prášek, Soukup, ale i mladíci Sedláček, Dvořáček a Humhal. Nerad bych na někoho zapomněl," povídal v euforii Milan Jelen.

Hokejbalisté Elby museli ve dvou dnech odehrát šest duelů a vydat se ze všech sil. „Bylo to opravdu náročné, ještě v tom vedru. Brankář Zdeněk Banda měl dokonce před finále zdravotní problémy a musel dostat infuzi. Pak si ale stoupl do brány a vychytal nám výhru," ocenil Jelen přínos gólmanské jedničky Elby.

Oslavy teprve přijdou

Oslavy triumfu se ale podle kouče zatím nekonaly. „Přijeli jsme do Ústí v půl třetí ráno, kluci původně chtěli zajít někam do baru, ale nakonec toho měli plné kecky. Zapijeme to až v pátek," prozradil trenér a jedním dechem dodal:

„Český pohár Ústí získalo potřetí v historii, v letech 2003 a 2004 pod názvem Elba Ústí (jiný klub - pozn. autora). Má to pro nás obrovský význam, klub po letech potřeboval tak zásadní vítězství. Pohár chceme vystavit v OC Fórum, ať ho lidé vidí."