„Bylo mi jasné, že se nemůžu vrátit proti mistrovi světa. Na druhou stranu by nebylo dobré, aby proti mně stál nějaký, v uvozovkách, blbeček, to by znehodnotilo celou akci. Nakonec jsme vybrali Slováka Babiaka, který má za sebou osm zápasů a jednou prohrál,“ uvedl svého protivníka 40letý boxer s přezdívkou Chirurg.

Své přezdívce chce dostát. Zda se to podaří, to bude sledovat až po střechu vyprodaná aréna, 16 000 lidí!

Rád by si rovněž vyšperkoval mezi profesionály skvostnou bilanci – z 55 zápasů jich vyhrál padesát (z toho 23 KO).

Když na podzim návrat oznamoval, tekly mu slzy z očí. Uvědomil si sílu okamžiku, jak dlouhá cesta a drsná příprava ho čeká. Ten velký okamžik je tady. „Až teď mi to došlo,“ soukal tehdy ze sebe v obklíčení novinářů na tiskové konferenci. „Jsem připraven,“ hlásí nyní.

Vánoce v ústecké zoo. Archivní snímek.
Boxer Lukáš Konečný Vánoce oželí. Hubne, po svátcích má zápas

Kvůli návratu musel upravit váhu, zhubnout z 88 na 76,2 kilogramů. „Vím, že už to nikdy z mé strany nebude, co to bývalo, ale na druhou stranu si věřím a chci se ukázat. Jinak bych do toho ani nešel.“

Vracel se na jeden zápas, ale už se spekuluje o zápasech proti dalšímu slovenskému „vetřelcovi“ Tomáši Kovacsovi (27-2, 16 KO). Velkou pozornost upoutala i otevřená výzva Štěpána Horvátha (18-6, 8 KO).

„Nevím, jestli se vracím na jeden zápas, uvidíme,“ nechává budoucnost Konečný otevřenou s tím, že se upíná pouze na dnešní první krok. Je jasné, že na jeho další rozhodování bude mít zásadní vliv výsledek.

Lukáš Konečný.
Návrat Lukáše Konečného. Do ringu naskočí proti Slováku Babiakovi

O dvanáct let mladší rodák z Nitry Matúš Babiak považuje čtvrteční boj za dosud největší a nejprestižnější. „Souboj s Lukášem vnímám jako největší ve své profesionální kariéře. Každý zápas je něčím jiný a výjimečný. Na každého soupeře je třeba se připravit individuálně. Lidé na Slovensku mi fandí a drží palce, což mě hodně těší,“ uvedl pro portál .profiboxing.cz borec super střední váhové kategorie Babiak.

Konečný se objeví v ringu po čtyřech letech. Naposledy se tak stalo v dubnu 2014 ve Washingtonu. Mistr světa organizace WBO v lehké střední váze se v posledních letech věnuje především trénování, mezi jeho svěřence patří například česká šampionka „Andělská pěst“ Fabiana Bytyqi.

Štěpán Horváth
"Je na dně, ať už psychicky nebo finačně," reaguje Konečný na výzvu Horvátha