Všem sportovcům fandí osobně starosta Řehlovic Josef Macháček, fantastický gulášek je v ceně startovného, moderátorem byl letos profesionál Ondra Havlík, který dokonce stačil hlavní soutěž ještě vyhrát.

Chce si postavit dům

Vloženým závodem je i běh se psem. Petra Fiklíková běhá pro radost, syn Michael Fiklík hraje stolní tenis a jezdí motokros. U časomíry se letos pohyboval s berlemi, prý neuhlídal silnou motorku. Dubický závod nikdy neběžel, ale všem kamarádům ho připravil tak, že už jiný běžet nechtějí. Studuje vysokou školu a chce si postavit vlastní dům. To je přece chlapský sen.

„Příroda je v Dubicích skutečně nádherná, Ústečané znají většinou pohled od kostelíka do údolí, ale pohádkových míst tu je víc, stačí se jenom dívat. Tak jsme to před třemi roky zkusili a mohla by z toho být místní tradice," věří Michael Fiklík.

„Do akce je zapojena celá rodina, sám bych to nezvládl. Maminka plánuje, vymýšlí trasu. Já organizuji, sháním sponzory a plním technický servis. Babička zásobuje hosty gulášem, přítelkyně se stará o registraci a taťka s bráchou dohlížejí na bezpečnost a pití. Kamarádi plní role poradců na otáčkách," pokračuje Fiklík.

Fandí i závodí

Řehlovičtí nejen fandí, ale i závodí. „Jednou jsme pozvali do hospůdky na kulturní akci Ondru Havlíka, tam jsme zjistili, že také běhá. Ukecal jsem ho a udělal jsem dobře! Neskutečně to letos oživil svým výkonem i vtipem. Kamarád Vojta Marvan mi zajistil čipy. Bez této technické vymoženosti bych do toho už nešel," říká stále ještě student vysoké školy.

Když vidíte tu spoustu nadšených běžců, kteří si vzájemně pomáhají, musí vás napadnout myšlenka, proč to nejde všude. Letos bylo na startu Jarní Dubické cca 250 sportovců, umím si představit i bájnou pětistovku. Přál bych si, aby se běhalo nejen v Dubicích, Svádově, na Střížáku, kolem Milady, ale všude tam, kde je co obdivovat.