„Volejbal a nový výbor čeká podle stanov nová éra a přechod na nové řízení,“ uvedl v exkluzivním rozhovoru pro Deník jeden z delegátů sobotní top události Miroslav Přikryl.

Spolu s ním budou kandidovat a stávající post obhajovat předseda Českého volejbalového svazu Marek Pakosta a třetím do party je místopředseda Jiří Popelka.

Cítíte nervozitu?
Ne, jsme tři kandidáti a 148 delegátů rozhodne o předsedovi, výboru a směřování a činnosti volejbalu na další čtyři roky. Pro mě osobně tahle volba není moje priorita, tou zůstává ústecký volejbal a dění tady v regionu, kterému jsem věrný 33 let. Nejsem nejžhavější kandidát a určitě nebude tragédie, když dají šanci někomu jinému.

Jaký jste tedy kandidát?
Určitě nejstarší. A nejdéle působící funkcionář, trenér a hráč. Začínal jsem ve 14 letech v Olomouci, slavím padesát let, pokud se to dá slavit, u volejbalu. A výročí je završené kandidaturou.

Žádné tlaky tedy necítíte?
Už jen, že mě skupina lidí oslovila, je nějaká poptávka po změnách.

Volejbalisté Ústí nad Labem ilustrační
Posily jsou před podpisem, řekl manažer volejbalistů Přikryl

Udělal byste jich hodně?
Volejbal není v tak katastrofálním stavu jako fotbal. Nedojde k přeskupení trendů, ale zaslouží si modernizaci a změny určitých věcí, které nejsou vnímány pozitivně. Je třeba věci upravit, komunikovat. Ve všech oblastech se najdou rezervy a výtky k minulosti, volejbal proto není výjimkou. Teď jde o to, do jaké míry revoluční změny budou preferovat delegáti. Po víkendu bude jasno, jakým směrem se bude volejbal ubírat.

Údajně je ve hře založení hráčské asociace?
To je dlouhodobější téma. Jde o to, aby trh s hráči byl regulován a řízen pravidly. Zatím to reguluje jen poptávka, nabídka. Žijeme v době, kdy jsou regulace všeho. Těch jednotlivých témat je ale víc a budou se muset řešit. Podobně jako licenční řád, který se schválil loni a už je v platnosti. Tam jsme se nechali trochu ovlivnit hokejem, aby podobně jako v něm byly garance – podmínky, zázemí, ekonomika – aby někdo nemohl bez předpokladů na rok zkusit.

Máte určitě čas i na klubový chod. Jak to vypadá s SKV Ústí nad Labem?
Samozřejmě chystáme kádr na novou sezonu, pokusíme se navázat na úspěchy, kterých jsme dosáhli v té minulé. Bude to náročný úkol. Se složením hráčského kádru bych počkal po volbách, právě během nich máme domluvené jednání se zástupci například Liberce a Karlových Varů. Na cestě je hotový nahrávač, blokař a jednáme o univerzálech a cizincích. Jsme v kontaktu i s legionáři, kteří se nám v minulosti už osvědčili.