V Praze plní úkoly reprezentace, žádné úlevy ve studiu nepožaduje. Na zádech bílé vesty má nápis Čupr a když ho chvilku sledujete v pohybu s kordem je to supr.

Osudový sok je z Prahy

Dlouhých šestnáct let ho připravuje k souboji gentlemanů litoměřický trenér Jiří Suchý, osudovým sokem na planši je pro něj Richard Pokorný z týmu Humanity Praha, se kterým začínal jako žáček. V květnu přivezl domů stříbrnou medaili z Akademického mistrovství České republiky, které se uskutečnilo v Brně.

Prohrál až ve finále s kamarádem Ríšou. Je mu třiadvacet let a medailí má plný pokoj. Jmenuje se Michal Čupr a pro mladé šermíře nejen v Ústí nad Labem je velkým vzorem.

„Jako šestiletý kluk jsem viděl nějaký film, kde se šermovalo a bylo rozhodnuto. Žádný fotbal, hokej, tenis, ale kord. V Ústí ale žádný šermířský oddíl nebyl, tak mne rodiče přihlásili v Litoměřicích," vypráví sportovec. Zkušený trenér Jiří Suchý se obrnil trpělivostí a často mu utíral slzy, když prohrával.

V roce 2004 už vybojoval první republikový titul mezi žáky a další rok ho obhájil. „Vyhrával jsem v kadetech, juniorech, vyhrál jsem i Český pohár. Dost často jsem se utkával ve finále s Richardem, jednou vyhrál on, jednou já," pokračuje ve vyprávění Michal Čupr.

Nabídky na pětiboj odmítá

S pružným kordem v roce 2006 navštívil Jižní Koreu, kde bylo mistrovství světa. „To byl úžasný zážitek. V sezoně 2009/10 jsem vyhrál juniorské ME v Dánsku, na MS v Ázerbájdžánu jsem byl třetí. Ve světovém žebříčku jsem byl tenkrát stříbrný. Několikrát jsem dostal nabídku přejít na sportovní pětiboj. Koně mám rád, běhat umím, ale kord miluji. Tak jsem zůstal u mušketýrů," říká mladík.

Dospělácká kategorie je mnohem vyrovnanější, ale ze svých snů nechce nic slevovat. „Nějakou medaili z mezinárodního turnaje bych ještě chtěl přivést mamince a vychutnat si okamžiky štěstí s trenérem. Je to můj největší fanda," říká sportovec.

Na pondělním tréninku se proti němu postupně vystřídají snad všichni kluci. Je to přeci velká zkušenost, prohrát s mistrem není žádná ostuda.

Čupr klidným hlasem popisuje svou výstroj, ukazuje speciální kuklu, vysvětluje belgické držení. Během roku prý zlomí pět kordů. Momentálně je na šestém místě v republikovém žebříčku dospělých. Letos končí studium na ústecké univerzitě, obor geografie. Tak mu držte palce. Moc zajímavý mladík!