Na golfové hřiště v Libouchci dorazilo třináct školáků s učitelem Janem Adamcem. Dvanáctiletí Lukáš, Honza, Adam, Viktorka, Míša a jejich kamarádi. Základy už mají za sebou, dnes budou dvě hodiny pilovat přesnost.

Dá se hrát kdekoliv

„Podle mne je jenom dobře, že někdo přišel s nápadem jak golf přiblížit školám. SNAG je soubor výukových a herních pomůcek, který pod dohleden odborníka připravuje mladé zájemce pro atraktivní hru," říká prezident golfového klubu Libouchec Karel Švácha.

Nepotřebujete hřiště, hrát se dá třeba v tělocvičně, na zahradě nebo v parku. Vlastní úder není o síle, ale o přesnosti. Speciální hole, terče, míče. „Netvrdím, že si kluci po několika lekcích pořídí standardní golfovou výbavu, ale vyzkoušet si to může každý. Náš klub od února spolupracuje se ZŠ Libouchec a Chlumec. Dnes jsme pozvali domácí školáky poprvé na hřiště, kde si vyzkouší nejen SNAG, ale i puttování s kovovou holí," pokračuje Karel Švácha.

Jednu skupinu si přebírá sám prezident, na druhou část dohlíží Jirka Kořínek. „Nechci vidět žádný hokejový švih, pouze kyvadlový pohyb vycházející z ramen. Prohlédněte si dobře terén, každá nerovnost může ovlivnit kvalitu úderu. Sledujte míček, ne jamku," vysvětluje mladý trenér na greenu.

Celostátní turnaj škol

Školáci se snaží, odměnou za poslušnost je závěrečná soutěž s učitelem Adamcem. Bylo to napínavé.

„Moc mě to tady baví. Nejen ta příroda kolem, ale i lidi v obci jsou moc přátelští. Někdo má vlohy na fotbal, někdo třeba najde zalíbení v golfu. Hodnotím pozitivně snahu klubu získat na svou stranu mládež. Nemusí u tohoto sportu zůstat, ale budou vědět jak se k tomu postavit, jaká jsou pravidla, čemu se říká na hřišti řízek, co je to týčko. Televizní golf plný znalců je něco jiného, tady je to především zábava. Známkovat je nebudu, ale třeba jednou…" říká učitel.

Letos poprvé se uskuteční celostátní turnaj škol. Zda se mezi finalisty dostane někdo z Libouchce nebo Chlumce se ještě neví, ale snaha se cení.