Lucembursko, Alžírsko nebo až daleký Réunion v Indickém oceánu. Do ulic Ústí nad Labem vyběhnou už v polovině září tisíce zahraničních, ale i domácích závodníků, aby tady změřili své síly v šestém ročníku Mattoni 1/2Maratonu.

Na start se postaví 3 600 běžců a běžkyň. Bude mezi nimi i Hana Vejrostová z Lukovan u Brna.

„Na jaře jsem vyhrála startovné na půlmaraton RunCzech podle svého výběru. Vzala jsem to vylučovací metodou a řekla si, že bych se ráda podívala do Ústí nad Labem. Udělám si sportovně-turistický prodloužený víkend a už se do Ústí těším," řekla běžkyně, která v Ústí bude atakovat hranici hodiny a půl.

ZMĚNY NA TRASE

Trasa závodu bude téměř stejná jako loni. Poběží se kolem nejzajímavějších míst ve městě. „Oproti loňskému roku dochází k úplně minimální změně, kterou je apendix v ulici U Vlečky. Loni byla otočka na Vítězné u fotbalového hřiště, kde prostorové řešení nebylo ideální," popsal Tomáš Coufal, technický manažer závodu.

Novou otočkou v západní části města tak dojde k posunutí desátého kilometru. Ten byl loni před areálem Spolchemie. Letos běžci poběží i skrze něj, což ze závodu dělá světový unikát.

„Nikde jinde běžci při půlmaratonu nezažijí průběh areálem chemického závodu," zdůraznil Zoran Bartek z pořadatelského týmu RunCzech. Zajímavostí ústecké trasy je i to, že jako jediná ze závodů RunCzech běžecké ligy nemá jedinou dlažební kostku.

ZÁVODNÍKŮ PŘIBÝVÁ

Jak vyplývá ze statistiky organizátorů, počet účastníků běhu každoročně roste. Ve druhém ročníku jich bylo dvakrát víc než v prvním. Když k letošním 3 600 půlmaratoncům přičteme ještě 2 500 účastníků rodinného běhu, dostaneme se na víc než šest tisíc závodníků.

„A kdo ví, jestli z některého nevyroste i nová česká lokomotiva, jak v zahraničí přezdívali fenomenálnímu Emilu Zátopkovi, který se díky silné vůli a touze vyhrávat stal světovým rekordmanem," podotkl Oldřich Bubeníček, hejtman Ústeckého kraje, který se na závodě vedle města Ústí nad Labem také podílí.

Kromě závodu pro jednotlivce se poběží čtyřčlenná nebo dvoučlenná štafeta. Nebude chybět ani tříkilometrový rodinný běh. Tři hodiny před začátkem hlavního závodu se na trať vydají i handbikeři, kteří se utkají o Český pohár v handbike.

Šestý ročník Mattoni 1/2Maratonu Ústí nad Labem startuje z Mírového náměstí v sobotu 17. září v 15 hodin.