Samozřejmě že běžel Ústecký půlmaraton několikrát a na ten letošní se moc těší, chce zlepšit svůj čas.

BĚHAT ZAČÍNAL JAKO KLUK NA DRÁZE

Jako kluk nakoukl krátce do všech sportů, ale u běhání zůstal. Začínal na dráze, jeho disciplínou bylo 800 m a 1500 m. V devatenácti letech si troufl na maraton a dodnes na tu drzost vzpomíná s úsměvem.

„Bylo to v Německu ve městě Regensburg. Startujících bylo na pět tisíc. Já se cítil na startu moc dobře. Doběhl jsem úplně vyždímaný v čase 3:12:26 a obsadil 328. místo. Prostě zkušenost s pořádnou držkovou, to si musí každý začátečník prožít," vypráví sportovec.

Potom běhal za Děčín krajský přebor a II. ligu a pomalu natahoval vzdálenost.

„Ani nevím přesně kde, ale všiml si mne Petr Kavan a začal mne připravovat na vytrvalostní běhy. Změnil jsem systém tréninků, vyčistil si hlavu. V roce 1998 jsem běžel maraton v Berlíně, kde bylo 20 tisíc sportovců z celého světa. Doběhl jsem na 78. místě v čase 2:33:17. V roce 1999 jsem cestoval do Paříže, (2:34:28) v Karlsruhe jsem byl šestý, v roce 2000 jsem doběhl v Drážďanech na sedmém místě, v Kroměříži třetí místo. Vypadalo to moc dobře. Můj objevitel pak náhle vycestoval do Kanady a už tam zůstal. Dnes je přednostou dětské onkologie v Montrealu," popisuje situaci Pepa Procházka.

Pár závodů ještě zkusil, běhal po celé republice 3000 m, 5000 m, 10000 m. V roce 2002 zaběhl v Domažlicích půlmaraton za 1:07:37. To už byl solidní čas. Potom přišly zdravotní problémy a s běháním byl konec. 

„Až v roce 2012 jsem si mohl zase vyzkoušet botasky a propotit nový dres. O několik let starší a v jiné váhové kategorii jsem se seznámil s partou kolem Mumie v Ústí nad Labem na cyklostezce ve Svádově a zase mě to chytlo," pokračuje běžec.

PŮLMARATON VYŽADUJE SPECIÁLNÍ PŘÍPRAVU

S přispěním specialistky na stravu upravil jídelníček, průběžně shodil deset kilo, zařadil kompenzační cvičení a začal si věřit.

„Neběhám už každý víkend jako dřív, akce si vychutnávám. Ústecký půlmaraton vyžaduje speciální přípravu, v červenci 500km, v srpnu 400km, kompenzační cvičení. Znám důkladně své tělo, Afričany nehoním, ti jsou někde jinde. Běhám rád, je to pro mne druh meditace, osvobození od běžných denních problémů, chci být fit," doplňuje s úsměvem.

V loňském roce doběhl na 36. místě v čase 1:17:57. Šestý ročník klepe na dveře, 17. září to opět vypukne.