Tři kola před koncem základní části Národní ligy mají navrch Ústečané, kteří se drží na čtvrtém místě. Ovšem v závětří číhá hned čtveřice týmů, které mají jen o jednu výhru méně.

Mezi těmi vlčáky je i Děčín. A právě Válečníci mají v klíčové bitvě sezony výhodu domácí palubovky. A také mnohem příznivější los. Armex totiž končí proti nejslabším dvěma týmům Ostravě a Jindřichovu Hradci, zatímco ústeckou Slunetu čeká mistrovský lídr Nymburk a třetí Opava.

„Myslím, že se fanoušci obou mužstev mají opět na co těšit, protože oběma týmům jde o důležité dva body v boji o skupinu A1. Proto znovu očekávám boj na ostří nože, musíme být precizní v exekuci na obou polovinách hřiště a já pevně věřím, že nám naši fanoušci pomohou utkání dotáhnout do vítězného konce,“ upíná se i na pomoc fanoušků děčínský kormidelník Pavel Budínský.

„Troufnu si říct, že toto derby bude ze všech těch letošních nejdůležitější. Doufám, že přijde plná hala a fanoušci nás budou hnát od první minuty za vítězstvím,“ doplňuje děčínský rozehrávač Lukáš Feštr, jehož otec se stal legendou paradoxně ústeckého rivala.

V ústeckém táboru se mluví o utkání roku. A to bez nadsázky. „Čeká nás třetí utkání ve třech po sobě jdoucích týdnech proti našemu rivalovi z Děčína. Tentokrát o dva veledůležité body. Očekávám více než jindy bitvu o každý míč a každý metr palubovky. Úspěch v tomto duelu nám zajistí pouze tvrdá práce po celých 40 minut. Nemůžeme si dovolit vypadnout z rytmu po delší časový úsek, a to ani na jedné polovině hřiště,“ uvědomuje si trenér Pand Antonín Pištěcký.

A veterán David Šteffel přitakává. „Nebudu opakovat stálá klišé o derby, bude to opět tvrdé a bojovné utkání a pro nás bude důležité nenechat si soupeře odskočit na větší bodový rozdíl, a naopak je neustále udržovat pod tlakem. S ubývajícím časem by se na straně soupeře mohla dostavit nervozita a to by hrálo do karet nám,“ dodává zkušený pivot Ústí.

V letošních vzájemných soubojích platí „můj dům, můj hrad“. Dvakrát se radovali Ústečané, jednou Děčínští. Potvrdí se znovu tohle pravidlo? Severočeská řežba vypukne v Děčíně v sobotu od 18.00.