Vedení Severočechů ho odvolalo po dvou debaklech v Pardubicích (0:7) a s Kert Parkem Praha (1:9). Podle informací Deníku ale za vším stály neshody mezi hráči a trenérem. „To se v životě stává, lidé se občas názorově nesetkají. S tím se nedá nic dělat," přiznal Jelen.

U týmu jste působil tři roky, kdy došlo k prvním neshodám?
Prakticky už od mého příchodu. Gradovalo to delší dobu a samozřejmě se to nejvíce projeví ve chvílích, kdy se týmu nedaří. Už na podzim, shodou okolností před utkáním s Kertem, tým opustilo několik zkušených hráčů, kteří měli jinou vizi. Pak jsme ale tým stabilizovali, zapracovali do něj nové hráče a udělali jsme sérii několika výher v řadě. Teď se k tomu ti hráči vrátili a vedení mě nijak zvlášť nepodrželo.

Nebývá časté, aby sami hráči stáli za odchodem trenéra…
To nebývá, ale pokud máte nějaké nároky na hráče, nějakou představu, jak tým vést a trénovat a starší zkušení hráči ji mají odlišnou, tak to nemůže fungovat. Jen těžko se pak hledá společná cesta. Samozřejmě se v některých věcech ustoupit dá, v jiných už to ale nejde. Vždyť od toho je přece v týmu trenér, který by měl mít hlavní slovo.

Jistě vás mrzí především způsob vašeho odvolání, že se proti vám postavili samotní hráči…
Mrzí mě to, věnujete tomu osobní čas na úkor svých dětí a ti kluci to nevidí. Neuvědomují si, že zatímco oni občas nějaký trénink vynechají, tak vy jako trenér musíte být na všech, stejně jako na zápasech. Stálo mě spoustu času a úsilí dostat Elbu tam, kde je. A když pak vidíte, že odezva od týmu není taková, jaká by měla být, jdete raději od toho. Na druhou stranu to teď třeba tým nakopne a stmelí. Všichni máme samozřejmě stejný cíl, já i hráči jsme chtěli vyhrávat, nikdo nechtěl prohrávat. Jen se naše cesty rozešly názorově, s tím se nedá nic dělat. Nejsem ale nijak zapšklý, jede se dál.

Myslíte, že máte na vzniklé situaci i vy nějaký díl viny?
Určitě jsem nějaké chyby udělal a nesu na tom společný díl viny, na druhou stranu ve všech sportovních klubech to funguje tak, že trenér je jen jeden. Když chce o chodu klubu rozhodovat deset hráčů, asi to není úplně standardní.

Jaké budou nyní vaše další hokejbalové plány?
Teď si chci od hokejbalu odpočinout. Co bude dál zatím nevím, žádné nabídky nemám. Půjdu se na kluky podívat v play off a budu jim držet palce, aby se dostali co nejdál. Elbě dál fandím, nebylo by správné teď říct, že už mě nezajímá. Naopak jsme se domluvili s vedením, že jim ještě do konce sezony s některými věcmi pomohu.