„S časy ale spokojený nejsem, obě tratě jsem mohl zaplavat o půl vteřiny lépe," řekla česká prsařská jednička po návratu z hlavního města Katalánska.

Petře, jak hodnotíte své vystoupení na šampionátu?
Na finančních trzích se běžně užívá termín kladná nula a myslím, že mé vystoupení se dá přesně tak hodnotit. Zaostal jsem za svými cíli, ale na druhou stranu jsem si vytvořil nové osobní rekordy v textilních plavkách.

Na stometrové trati jste skončil jen 17 setin za českým rekordem. Mrzelo vás to?
Rozhodně, i když moje plány byly výrazně pod hodnotou českého rekordu, tak by alespoň nějaké těsné překonání přišlo vhod.

Setkal jste se v Barceloně s nějakou světově známou plaveckou osobností?
Ano, setkal jsem se snad se všemi, namátkou Kosuke Kitajima či Ryan Lochte. Při závodech sdílíme prostory přípravy a zázemí pro regeneraci, takže tam je možno vidět prakticky kohokoliv.

A co organizace šampionátu, probíhalo vše, jak mělo?
Organizace byla suprová, tedy až na dopravu, ta trvala od hotelu na bazén čtyřicet minut a byla to tedy výrazná položka na denním plánu. Co se ale týče bezpečnosti a organizace závodu samotného, nejde vyčíst vůbec nic.

Měl jste v náročném programu čas prohlédnout si Barcelonu? Jak se vám město líbilo?
Město je zajímavé, zejména kontrast mezi klasickým španělským stylem a novodobou stavební módou, je propastný. Stačí ujet pět kilometrů a člověk si připadá jako by byl v úplně jiném městě.

Světový šampionát v Barceloně byl vrcholem letní sezony. Co vás nyní čeká?
Teď si chci rozhodně odpočinout, hlavně psychicky. Co se týče sportu, budu pravidelně běhat a cvičit, ale další program bude známý teprve až se sejdeme s trenérem a vše rozebereme.

Vzhledem k náročné přípravě na mistrovství si ale asi nepůjdete zaplavat, že?
Ale půjdu, v bazénu jsem byl i včera. Baví mě to, u bazénu jsem jako doma. Ale stejně tak mě baví vědomí, že nemusím ve vodě jen dřít, ale že se tam mohu také jen tak plácat (smích).