Přesto si odchovanec ústeckého Slavoje z Jihoafrické republiky odvezl cenu, která přesahuje samotnou akci a ukázal, že nejen výsledek je ve sportu důležitý. V koncovce jednoho ze zápasu na světovém šampionátu totiž nahlásil, že tělem posunul stůl při vítězné výměně, což rozhodčí neviděli a chtěli mu přiznat bod. A právě za to dostal Cenu Fair play – plaketu ve tvaru rakety a slevový šek na některý z kempů ITTF.

„Je to velmi příjemné překvapení a moc si této ceny vážím. Vlastně je to poprvé v kariéře, kdy mě vedení turnaje za něco podobného ocenilo. A abych se přiznal, vůbec si ten okamžik nevybavuji, byla to herní situace, kterou bych asi řešil pokaždé stejně. Tedy přiznáním vlastní chyby. Pokud se nepletu, bylo to v zápase s Rumunem Siposem ve druhé fázi soutěže družstev. Ale jestli to byl nějak extra důležitý míček, to si vůbec nepamatuji," řekl Tomáš Polanský pro web České asociace stolního tenisu.

Mimo získané ceny se český reprezentant může těšit na další vrcholnou akci. Výkonný výbor českého tenisového svazu schválil nominaci na premiérové mistrovství Evropy do 21 let, které se koná 2. – 5. února 2017 v ruském Soči.

„Co se týče samotné nominace, u trojice Polanský, Reitšpies a Blašková nebylo vůbec pochyb o tom, že se šampionátu zúčastní. Polanský s Blaškovou jsou úřadující mistři ČR kategorie do 21 let a v letošním roce vybojovali medaile v individuálních soutěžích na mistrovství Evropy v Záhřebu," řekl předseda Komise vrcholového sportu Petr Nedoma a k Reitšpiesovi dodal:

„Svými výkony v posledních měsících dokazuje, že se chce stolnímu tenisu věnovat profesionálně, jeho výkonnost stoupá i díky zvýšeným objemům tréninku."