V podobném duchu se nese nejnovější projekt krajské organizace České unie sportu (ČUS), která ve spolupráci s Deníkem bude každý měsíc vyhlašovat nejlepšího sportovce kraje. Jeho cílem je větší provázanost sportu a jednotlivých měst. „Navazujeme tak na někdejší tradici vyhlašování nejlepšího sportovce okresu Ústí nad Labem. Věříme, že představit obyvatelům našeho kraje každý měsíc jednu sportovní událost a úspěšného sportovce určitě není na škodu. Zvolili jsme i půdorys předávání cen v kancelářích primátorů a starostů, což přispěje k lepšímu spojení mezi sportovci a městy,“ vysvětluje předseda ČUS Ústeckého kraje Zdeněk Kubec.

Poprvé Česká unie sportu projekt představila v Lounech. Sportovcem Ústeckého kraje za měsíc prosinec byla vyhlášena plavkyně Lucie Svěcená ze Žatce.

„Nevěděla jsem, že nová anketa vzniká, takže mě ocenění překvapilo. A mile. Jsem ráda, že se mi podařilo vyhrát, je to hezké ocenění,“ reaguje Svěcená. V prosinci dohmátla žatecká mladá plavkyně dvakrát na 23. pozici na světovém šampionátu na tratích 50 a 100 metrů motýlek, byla ještě členkou sedmé štafety. Nyní už se pilně připravuje na letošní sezonu.

Náměstí Svobody s radnicí v Žatci
Historickým městem roku je v Ústeckém kraji Žatec. Uspěl už potřetí v řadě

„Určitě chci zase splnit limit na letní světový šampionát. A přiblížit se k mým nejlepším časům, tedy k českým rekordům,“ plánuje pro rok 2019 nejlepší česká motýlkářka. Cenu pro úspěšnou reprezentantku v plavání převzal jeden z jejích trenérů Jiří Karas. Podle něj působí jako zázrak to, že z tak malého města a regionu s dříve neplaveckou tradicí se může někomu něco takového povést. Nový projekt ocenil i starosta Loun Pavel Janda.

„Těší mě, že jsme mohli u nás v Lounech s projektem začít. Je to pěkné už ve vztahu k tomu, že zrovna u nás máme rozestavěnou novou plaveckou halu. Věřím, že i díky ocenění může Lucie jako příklad přivést mladou generaci k plavání a ke sportování,“ doufá starosta.

Hlasují sporťáci i starostové a čtenáři

O nejlepším sportovci Ústeckého kraje bude každý měsíc hlasovat sedm sportovních redaktorů Deníku, sedm okresních sdružení ČUS Ústeckého kraje, starostové a primátoři sedmi okresních měst a čtenáři Deníku. Projekt se naplno rozběhne v únoru. Čtenáři budou moci svůj díl do celkového hodnocení odevzdat v anketě na tomto webu vždy na začátku každého kalendářního měsíce.

Hlasování bude probíhat vždy do sedmého dne nového měsíce, pak bude ocenění slavnostně předáno na radnici nebo magistrátu samotnému sportovci. Oceněný sportovec získá pohár a jeho jméno se na něm také objeví.