„Začátkem tohoto týdne se s přihláškami roztrhl pytel," hlásil včera do telefonu spokojený Žáček. „Už teď to vypadá, že účast bude dobrá," pochvaloval si.

Velká cena proběhne od 18. do 21. května v hale Slunety a velkým tahákem pro fanoušky bude dvojnásobný světový šampion v těžké váze Clemente Russo z Itálie, který bude na olympiádě v Riu obhajovat stříbro z předešlých dvou her v Londýně a Pekingu.

„Italové mají zatím nejlepší mančaft z přihlášených týmů," upozornil Žáček. Účast potvrdily už i Rakousko, Řecko, Bulharsko, Moldavsko, Ukrajina, Maďarsko, Slovensko, Polsko, Německo a Kazachstán. „Další státy jsou oslaveny a věřím, že se do konce týdne ozvou," doufá prezident.

CHLÁDEK Z ÚSTÍ JE NEJVĚTŠÍ NADĚJÍ

Pro většinu boxerů bude Grand Prix kvalitní prověrkou před závěrečnou olympijskou kvalifikací v Baku v polovině června. To je případ i českého tria Táborský, Král a Chládek, místní borec a tuzemská jednička.

„Největším želízkem směrem k účasti na olympiádě je Chládek. Na dubnové evropské olympijské kvalifikaci v Samsunu sice prohrál ve druhém kole, ale představil se v dobrém světle a tak doufám, že mu forma vydrží."

Žáček s napětím vyhlíží kongres mezinárodní federace (AIBA) v Lausanne, kde se na přelomu května a června rozhodne o tom, zda budou na olympiádu vpuštěni i profíci. „Mám signály, že chtějí, aby tam byli. Mluví se o tom, že by měli v Riu startovat i Kličko a Mayweather," prozradil Žáček.