„Jmenuji se Martin František Rusňák. Táta je skvělý trenér, založil v Chlumci boxerský oddíl. Já boxuji už dva roky a moc se mi tento sport zamlouvá. Nerad prohrávám, ale jednou jsem už dostal nařezáno. Nebrečel jsem a podal mu ruku. Zatím jsem sedmkrát vyhrál, jednou vyhrál soupeř. Docela dobrý, ne," konstatoval mrňous.

Hledají mladé talenty

Boxerské legendy RH Ústí nad Labem znají v celé republice, ale to už je minulost. V Chlumci v roce 2011 založili vlastní oddíl a vyhledávají v okolí mladé talenty. Trojice místních trenérů je přísná, ale spravedlivá.

Nejstarší je Karel Suja, nevypadá na to, ale je mu 68 let. Bydlí v Krupce, třikrát týdně dojíždí do Chlumce na tréninky houževnatých mládežníků. Nejmladší z trojice je Uherek František, je mu 26 let a pár solidních medailí může nabídnout.

Předsedou oddílu a hlavním trenérem je Roman Rusňák, několikanásobný mistr republiky, zkušený a rozvážný sportovec, který dovede o mužném sportu poutavě vyprávět. Kolem svérázné trojice se pohybuje padesátka mladých mužů, co dovedou přijímat i rozdávat rány.

Početná základna

Podle slov trenérů má Chlumec nejpočetnější mládežnickou základnu na severu Čech, část základny má i v Krupce. Boxuje tam třeba i mladý Kubánec a šikovná dvojčata.

„Každý začátek je těžký, ale díky pochopení vedení města Chlumec a Krupka se nám daří vychovávat kolem sebe slušné a ctižádostivé sportovce. Dokonce už máme jednoho mistra republiky. Lukáš Olyšar, kategorie kadeti, 2013. Další dobří kluci hostují v Mostě a v České Kamenici. Koncem ledna bude v Mostě nominační turnaj na republiku a my tam chceme uspět. V únoru se bude bojovat o republikové medaile v Českých Budějovicích. Patnáctého března se uskuteční v Chlumci už 3. ročník boxerského klání O pohár starosty. Nechceme nic uspěchat, ale pár želízek v ohni bychom tu měli," zašeptal ten nejstarší a já mu věřil.

Počkejte si na březen, nebo se prostě přijeďte podívat do kulturního domu, bude plno.