Datum 7. dubna 2019 vstoupí do dějin ústeckých Blades a možná i do sportovních dějin Ústí nad Labem. Na hřišti ve Svádově se totiž poprvé v historii odehraje zápas tuzemské nejvyšší soutěže v americkém fotbale. Domácí celek vyzve Pardubice Stallions.

Ačkoliv nemá americký fotbal v Čechách ještě takovou tradici a drtivá většina hráčů i v klubech v nejvyšší soutěži jsou amatéři, Charleus Diseuseul označil zdejší Paddock ligu za třetí nejlepší v Evropě.

Že vám to jméno nic neříká? Pak byste měli v neděli od 15 hodin zavítat na zmíněný duel do Svádova. Bo, jak spoluhráči Američanovi přezdívají, je totiž jediným profesionálem v ústeckém dresu, pyšnit se může skvělou historií. V minulosti byl i na přípravném kempu NY Giants, týmu ze slavné NFL, která vrcholí Superbowlem.

„Nemám malé cíle,“ prohlásil na předsezonní tiskové konferenci hráč, jenž vyhrál rakouský titul s Vídní a byl označený za nejlepšího linebackera celé soutěže. „Chtěl bych být opět nejlepší a doufám, že se to povede i celému týmu. Věřím, že se podíváme alespoň do semifinále,“ prohlásil sebevědomě.

Tento cíl zmínil také hlavní trenér Daniel Leško, jenž má bohaté zkušenosti s veleúspěšnými Black Panthers či reprezentací. Přesto na tiskovou konferenci dorazil o zlomek později, zdržel se totiž na cestě z civilního zaměstnání. Tím jen potvrdil, že americký fotbal v Čechách hrají spíše srdcaři než miliony beroucí hvězdy.

„Jsou to srdcaři, což je ve výsledku vidět i při hře,“ potvrdil předseda klubu Matěj Sahula. „I přestože jsme nováčky ligy, věříme, že budeme rovnocennými soupeři,“ dodal optimisticky.

SHOW MUST GO ON

Ačkoliv Blades na nejvyšší tuzemské scéně teprve začínají, plány mají smělé. S Brnem se 26. května utkají na Městském stadionu, domácími zápasy bude provádět hned dvojice moderátorů, klub chystá také podporu a vystoupení roztleskávaček. „Dalo docela práci se na Městský stadion dostat, proto doufáme, že nás přijde podpořit řada fanoušků,“ pokračoval Sahula.

Klub chystá i zápasové bulletiny, ve kterých se bude snažit i laikům postupně osvětlit, co které, jen stěží přeložitelné, výrazy znamenají a co má například takový linebacker či quaterback na starost.

Díky Blades se tak do Ústí řítí nové sportovní odvětví nejvyšší kvality. Pokud chcete být u toho, nezapomeňte na první utkání, které odstartuje na fotbalovém hřišti ve Svádově již tuto neděli v 15 hodin. „Půjde nejen o sportovní, ale i kulturní zážitek,“ slibuje klub. Připoutejte se, show právě začíná!