Covid nejprve pokosil nadstavbovou skupinu A2, nyní se prakticky nehraje ve skupině A1. Asociace ligových klubů Kooperativa Národní basketbalové ligy se tak rozhodla pro protažení nadstavbové fáze o čtrnáct dnů.

SEVEROČEŠI V NADSTAVBĚ:
Ústí nad Labem:
24.3. Hradec-Ústí
28.3. Ústí-Svitavy
3.4. Olomoucko-Ústí
8.4. Ústí-Děčín
14.4. Svitavy-Ústí
17.4. Ústí-Hradec
Děčín:
27.3. Děčín-Olomoucko
30.3. Hradec-Děčín
2.4. Děčín-Ostrava
5.4. Olomoucko-Děčín
8.4. Ústí-Děčín
11.4. Ostrava-Děčín
14.4. Děčín-Hradec
17.4. Svitavy-Děčín

 

"Největší prostor pro dohrávky hned dvou soutěží bude nyní potřebovat tým Nymburka, který je v karanténě a navíc má odložené i dva zápasy osmifinálové fáze Ligy mistrů," zdůvodnila mimo jiné ALK své rozhodnutí.

Odložené duely ale mají i severočeští zástupci, tedy Ústí nad Labem a Děčín. Těm odpadlo vzájemné derby, Sluneta navíc hledala prostor pro dohrávky s Hradcem Králové a ve Svitavách. I proto si předehrála v minulém týdnu souboj s Ostravou, 22. března pak měla vyzvat Hradec Králové, ačkoliv už za dva dny se hraje odveta na východě Čech. "Vzhledem k náročnosti programu jsme se dohodli na novém termínu, kterým bude 17. dubna," upřesnilo vedení klubu. Tento zápas bude zároveň posledním nadstavbovým kláním, o hodinu dříve proti sobě nastoupí Svitavy a Děčín.

Ostatní zápasy se stihnou sehrát do tohoto data. Ve Svitavách se svěřenci Jana Šotnara představí 14. dubna, derby s Děčínem je naplánováno netradičně na čtvrtek 8. dubna. Zápasy v Hradci Králové, Olomoucku a domácí souboj se Svitavami zůstává beze změn.

Vetší prostor pro dohrávky uvítají i děčínští Válečníci, jimž zbývá dokonce osm duelů. Pět z nich navíc absolvují na palubovkách soupeřů.

V nadstavbové skupině A1, kde je zatím odloženo šest kompletních kol, by se mohlo dohrávat i během předkola play-off, do nějž zamíří čtyři ze šesti celků ze spodní části, tedy z A2.

ZEŠTÍHLENÍ PLAY-OFF

Boj o dvě čtvrtfinálové místenky ale příliš času nesebere. Hrát se totiž budou jen dva zápasy (doma a venku), v nichž rozhodne celkové skóre. Tento formát byl ale stanoven už před startem soutěže. Prozatím platí, že by se mělo hrát 21. a 23. dubna.

Zeštíhlení ale dozná čtvrtfinále a semifinále, kde se bude hrát jen na tři místo čtyř vítězství. Souboje v nejlepší osmičce začnou 26. dubna a skončí nejpozději 7. května, o tři dny později začne souboj o medaile. Finalisté budou známí nejpozději 21. května, poté vypuknou zápasy o třetí místo a finále.

Série o bronz se bude hrát na dva zápasy se součtem celkového skóre, tedy jako předkolo, a to 24. a 27. května. Budoucí vítěz soutěže musí ve finálové sérii ovládnout dva zápasy, v rozpise svítí data 25., 28. a případně 30. května. To je také nejzazší datum, do kdy musí být liga dohrána, vzhledem ke kvalifikaci na LOH v Tokiu. K případné další revizi systému, bude-li si ji situace vyžadovat, by mohlo dojít až 10. dubna.

AKTUÁLNÍ JÍZDNÍ ŘÁD KNBL:
Nadstavbová část A2 (týmy na 7.-10. místě postupují do předkola play-off):
do 17. dubna
Předkolo play-off (dva zápasy, součet skóre):
21. dubna a 23. dubna
Čtvrtfinále (na tři výhry systémem 2-2-1 - dva zápasy u lépe postaveného týmu, dva u hůře postaveného, případně rozhodující u lépe postaveného):
26. dubna, 29. dubna, 2. května, případně 5. května, případně 7. května
Semifinále (stejné jako čtvrtfinále):
10. května, 13. května, 16. května, případně 19. května, případně 21. května
O 3. místo (dva zápasy, součet skóre):
24. května a 27. května
Finále (na dva vítězné zápasy):
25. května, 28. května, případně 30. května