Dobrá práce, mohou si říkat a plácat se po ramenou basketbalisté Ústí. Opuštěných Pand se v létě ujal nový kouč Martin Stavěl a jeho výrazná přestavba kádru zatím nese ovoce. Severočeši v přípravě kráčejí od vítězství k vítězství, a to se střetli výhradně s německými konkurenty. „Zatím vše funguje. Tým vypadá kompaktně a s tím jsem také do toho šel. Já nechci spoléhat na individuální výkony," vykládá Stavěl, nováček mezi trenérskými pardály v Mattoni NBL. „Už se těším na sezonu, mohla by vypadat velmi solidně."

Čtyři zápasy – čtyři výhry. Zatím to jde hodně nadějně, co?
Jsem spokojený zejména s nasazením a bojovností všech hráčů. To byl přesně náš cíl. Výsledky potěší, nicméně já je nepřeceňuji, protože  jsem si vědom, že v užší sestavě, ve které momentálně hrajeme, se paradoxně hraje lépe. Výhry nad Chemnitzem a Braunschweigem  jsou pro mě něco jako bonus. Stoprocentní nasazení od všech hráčů beru jako dobré znamení, a proto musíme dál pokračovat v tvrdé práci, kterou teď praktikujeme na trénincích.

Jak se v přípravě jeví posily, hlavně tři Američané Lewis, Mitchell a Steffeck, které jste si osobně vybral v Las Vegas?
Zatím nechci nikoho vypichovat, já nebudu spoléhat na individuality. S Američany jsem maximálně spokojený jak po basketbalové stránce, tak i po lidské, což je  pro mě důležité. Všichni do týmu zapadli. Věřím, že budou platnými posilami pro náš tým.

Splňují očekávání i čeští hráči?
Zatím je to v pohodě. Oproti loňské sezoně tu zůstali akorát Kuba Krakovič, Láďa Hejl a Marek Slunečko. Po dvou letech se vrátil Adam Žampach a vypadá to, že se připojí i mladý Honza Bejček. Kádr nebude široký, pracujeme s tím, na co máme v rámci finančních možností, ale pokud nebudeme mít smůlu na zranění, tak věřím, že sezona by mohla vypadat velmi solidně.

Nadhodil jste finance – budete si moct dovolit ještě nějakou posilu, nebo to je teď už tabu?
Po příchodu našeho nejzkušenějšího pivota Davida Šteffla, který se vrací po dvou letech z rumunské ligy, to vypadá, že možná ještě budeme mít k dispozici jednoho amerického hráče na perimetr, tedy střílejícího Američana. To je všechno.

Věříte, že tým má na to, aby atakoval postup do play off?
Teď je těžké cokoliv říkat, neodvážím se tipovat. Sezona je dlouhá, bude se hrát novým systémem každý s každým čtyřkolově, což je strašně moc zápasů. Já osobně bych nechtěl zopakovat výsledek z poslední sezony (Ústí hrálo play out – pozn. aut.), můj cíl je atakovat play off.