Mohl se stát zázrak. Volejbalisté Liberce byli dva míče od toho, aby šokovali svět. Dukla sahala po skalpu polského mistra a předloňského šampiona Ligy mistrů. Domácí řežbu s Rzeszówem dotáhli Severočeši až do tie-breaku, kde však padli o dva body a mega senzace se tak nekonala.

Přesto si čeští mistři zaslouží respekt a absolutní uznání, vždyť dokázali smazat ztráty dvou setů a silným Polákům sebrat cenný bod.

Velký podíl na tom měl i ústecký rodák Václav Kopáček. „Byli jsme velmi blízko vítězství. Moc to nechceme přeceňovat, ale do budoucna víme, že se dá hrát s každým," řeklo spokojeně libero liberecké Dukly po prvním utkání Ligy mistrů.

S evropským gigantem jste dokázali bojovat o vítězství až do úplného konce, což se po pravdě moc nečekalo. Dá se říct, že jste si to i užili?
Jo, ale jen druhou půlku zápasu. První dva sety se nám vůbec nepovedly. Nevím, jestli oni pak polevili nebo my se zlepšili, ale další tři sety jsme hráli tak, jak jsme si představovali.

Převládá spíš zklamání z těsné porážky nebo radost ze zisku jednoho bodu?
Řekl bych, že obojí. Po prvních dvou setech tomu věřil málokdo. Pak jsme v tie-breaku za stavu 13:12 byli blízko vítězství, ale zkazili jsme lehký balón a nezvládli jsme to. Ale spíš převládá spokojenost.

Málem se podařilo dotáhnout fantastický obrat z 0:2. Co vás nakoplo?
Řekli jsme si, že teď už vůbec nemáme co ztratit. Zatlačili jsme víc na servisu a přestali kazit jednoduché balony. No a najednou to šlo.

V rozhodujícím setu vás dělily dva míče od výhry…
Byli jsme velmi blízko. Moc to nechceme přeceňovat, ale do budoucna víme, že se dá hrát s každým.
Co na váš heroický výkon říkal český nahrávač Rzeszówa Ticháček, který hrával za Duklu i za reprezentaci?
Já jsem s ním nemluvil a ani nevím, jestli si s ním povídal někdo z kluků.

Proti Rzeszówu jste získali dva sety, což jste uhráli za předchozí dva ročníky Ligy mistrů dohromady…
V předchozích šesti zápasech jsme ty dva sety uhráli jen s jedním soupeřem z Belgie a teď se nám to podařilo hned v prvním utkání skupiny. Uvidíme, jak to půjde dál.

Je to díky získaným zkušenostem? Víc si věříte?
Je to možné. V evropském poháru už máme něco odehráno a hlavně loňský ročník nám v tomhle směru hodně pomohl.

Už v sobotu se musíte přeorientovat na derby s Ústím. Po evropském velkoklubu vás čeká nejhorší tým české ligy. Nebude vám chybět potřebná dávka motivace?
Motivace nám určitě chybět nebude. Nesmíme Ústí podcenit, jsou sice poslední, ale to neznamená, že hrají špatný volejbal. Bude záležet na nás, když k tomu přistoupíme tak, jak máme, tak věřím, že to zvládneme.

Na závěr obligátní otázka – kdy začne Dukla dostávat pověsti obhájce titulu a začne sbírat vítězství jako loni?
Porazili jsme teď Ostravu a Příbram, tak doufám, že jsme tu vítěznou sérii už nastartovali a v derby to potvrdíme. A postupem času, až se nám uzdraví marodi Tomáš Kriško s Jakubem Veselým, tak ji budeme už jen natahovat (směje se).

Ulč před derby: Proč bychom Liberec nemohli porazit?

Bleskově přepnout myšlení. Jen dva dny po emotivní bitvě v Lize mistrů musejí volejbalisté Liberce přešaltovat na domácí extraligu. Na řadu přijde první letošní derby severu a pod Ještěd v sobotu dorazí vůbec nejhorší tým celé soutěže – Ústí (začátek v 18.00). Outsider spřádá plány, jak mistra zaskočit, stejně jako se mu to povedlo loni. Letos se Ústí o žádné překvapení nepostaralo. Vyjde to zase proti Dukle?
„Soutěž se vyrovnala a je vidět, že i favorit může zaváhat. Všechno je možné, tak proč bychom teď nemohli porazit Liberec?" neztrácí bojovnou náladu nahrávač a kapitán ústeckého SKV Jakub Ulč. „Na nějaké překvapení čekáme už dlouho, tak snad to přijde," dodává šéf klubu Miroslav Přikryl.