Zatímco většina ostatních hráčů, vyjma jinak A-tým doplňujících studentů Pilouse a Ulbricha, hráli tenis a užívali si výjimečně lehčí dopolední tréninkovou fázi, on a jeho kamarád Američan Srdjan Nadazdin cvičili pod dohledem zkušeného trenéra Petra Broma v nedaleké posilovně.

„Hodně mi tady v začátcích pomáhá, spoléhám na něj a jsem rád, že tady je," přiznal urostlý univerzál Ze. A jeho americký pomocník asistoval rovněž o chvilku později při exkluzivním rozhovoru pro Deník. Stejně jako dva překladatelé.

Jak jste vůbec na myšlenku opustit volejbalovou Mekku, tedy Brazílii, přišel?
Rozhodla špatná ekonomická situace v Brazílii.

Proč jste se rozhodl pro českou extraligu?
Slyšel jsem, že má dobrou úroveň, já jsem mladý hráč a chci se výkonnostně zlepšit. Věřím, že jsem si vybral dobře a že by mi česká soutěž mohla vyhovovat.

Měl jste i jiné nabídky?
Něco přes agenta bylo, ale nakonec jsem se rozhodoval jen ze dvou možností.

Povídejte..
Česko a Katar. Volba byla jasná.

Vy jste znal Česko?
Abych se přiznal, tak ze začátku jsem moc informací neměl, ale hledal jsem je na internetu. Chtěl jsem vědět, do čeho půjdu a co mě asi tak čeká.

Jste tady v Ústí nad Labem pár dní, určité administrativní věci se ještě teď řeší za pochodu, jaké jsou vaše první pocity?
Jsem spokojený, bydlím na koleji, město je hezké, lidé příjemní, výborně funguje i klub. Je vidět, že to je organizace na velice dobré úrovni.

Jak složitá je jazyková bariéra? Portugalština není ve zdejších zeměpisných šířkách rozšířený jazyk a i teď při našem rozhovoru to není zrovna jednoduché…
Kluci mi pomáhají, rozumím volejbalové terminologii, pokynům trenéra, něco postřehnu pohledem a něco pochopím. Ale máte pravdu, jednoduché to tedy zatím není. Na rovinu – je to velice těžké.

Berete ústecké angažmá jako odrazový můstek do volejbalově vyspělejších zemí? Láká vás například Itálie nebo Francie?
Teď jsem tady a chci odevzdat maximum, vyždímat se ze všech sil a pomoci SKV Ústí nad Labem do play off. Je to můj první evropský krok, krok třeba někam do budoucna. Uvidíme, ale teď se soustředím jen na Ústí.

Jaké jsou vaše herní přednosti?
Myslím, že jsem dobrý v útoku, na smeči. Umím do toho prásknout.

Byl jste členem brazilské reprezentace do 23 let, jaké máte plány směrem k národnímu týmu?
To teď není priorita. Chci se soustředit na Ústí. Ono by to bylo i logisticky náročné, berte v potaz třeba jen cestování…

Sledoval jste zlatou brazilskou jízdu olympijským turnajem?
Samozřejmě, bohužel jen v televizi. Brazílie nebyla žádný papírový favorit. Na to, co dokázala, jsem hrdý. Zahrát si na olympijském turnaji je vrchol kariéry a snem pro každého. Kéž by se mi to jednou povedlo.

Jak obyčejní brazilští obyvatelé olympijský svátek v Riu prožívali?
Hodně, byly v tom emoce, každý žil olympiádou. A všichni jsme šťastní, že tam byla.

OČIMA TRENÉRA PETRA BROMA„Je tady krátce a má určité zdravotní potíže, v přípravě kvůli svalovému zranění nemůže trénovat naplno. Hodně si od něj, jako u všech zahraničních hráčů, slibujeme. Je to univerzál, měl by být posilou, přínosem při našem útoku… Ale také je pravda, že přiletěl v opravdu dost děsném stavu, nepřipravený, zanedbaný. To se mi nelíbí a to jsem mu i řekl. Máme dohodu, kolik zhubne tento měsíc, kolik ten další…"