Ústeckou akademii plaveckých sportů založili v roce 2015 Roman Eckert a Petr Thiel. Pod jejich vedením roste v hale na Klíši republiková plavecká špička, do níž patří řada reprezentantů.

Tituly mistrů republiky už nejsou výjimečným počinem, pryč jsou doby, kdy v národním týmu znali jen jméno Petra Bartůňka. Ústecké plavání zažívá obrovský boom a vděčí za to především dvojici Eckert-Thiel.

„Já jsem se k plavání dostal až někdy v 5. třídě, tedy docela pozdě,“ začíná vyprávění Roman Eckert. „Aktivně jsem plaval za Chemičku 15 let, v roce 1998 jsem dostal nabídku trénovat děti a vzal jsem ji jako životní výzvu,“ dodává trenér, jehož hlavní disciplínou bylo 100 a 200 metrů motýlek.

STOUPAT VÝŠ SPOLEČNĚ

„Vždy jsem měl v hlavě sen o vlastním plaveckém oddílu, proto jsem v roce 2004 založil Městský plavecký klub. Z jedenácti dětí jsem se vypracoval až na 250, mezi nimi bylo několik mistrů republiky, jenže zde byly najednou dva plavecké kluby a jen jeden bazén,“ vzpomíná.

Mladí boxeři dostanou šanci v novém klubu bojových sportů.
Mladí boxeři dostanou šanci v novém klubu bojových sportů

I to byl důvod, proč v roce 2014 přišel s návrhem na sloučení a vytvoření akademie, která by špičkové plavce sloučila. A tehdy se v Ústí začal rodit plavecký zázrak. „Dlouho se řešila administrativa, spolupráce a další věci, nakonec to ale všechno klaplo a v roce 2015 vznikla Ústecká akademie plaveckých sportů. Pokud jsme chtěli stoupat výš, tak jedině společně,“ hlásí šéftrenér.

Akademie má momentálně zhruba 100 členů, zdá se vám to málo? Pochopitelně ne každý se do ní dostane. „Děti do deseti let zůstávají v oddílech, akademie řeší talentované plavce. Jména jako Řezáč, Ouředník, Sukhanov Janeček či Loněk zná celá republika,“ zmíní zlomek úspěšných svěřenců.

ZE DNA KE HVĚZDÁM

Ústecká akademie tak po letech kralování sesadila Kometu Brno, dosáhla na dva české rekordy ve štafetách, produkuje reprezentanty… „Když si vzpomenu, jak jsme v době rekonstrukce areálu museli trénovat v Děčíně, nevěřícně kroutím hlavou. Zdravé jádro vydrželo, a já jsem nesmírně hrdý, že jsem byl u toho!“

Celkově se plavání v Ústí věnuje zhruba 400 členů, na které dohlíží 25 trenérů. Ti však nejsou jediní, komu je Eckert vděčný. „Je to o všech lidech kolem, kteří pomáhají s řešením problémů. Tři trenéři jsou profesionálové, není to ale jen o nich. Plavání je tvrdý sport, což z dálky nemusí vypadat. Je to ale dřina. Suchá příprava, běžky, posilovna, kolo. Čtyřicet víkendů strávíte na závodech,“ vypočítává dřinu a odříkání trenér, jemuž říkají tahoun a který dělá asistenta trenéra reprezentace juniorů.

Již brzy přibudou do řad plavců nové naděje a talenty. Od 29. ledna se chystá nový zápis do přípravky. „Vstupní věk jsou 4 roky, za dva roky se naučí základy, pak je to hodně o důslednosti, fyzičce a vytrvalosti.“

Zda z nových nadějí vyrostou stejné hvězdy, které letos získaly 67 mistrovských medailí a 28 republikových titulů, si sice budeme muset chvíli počkat, jedno je ale jisté. Plavání v Ústí zažívá obrovský boom a možná se blíží čas, kdy bude vůbec nejlepší v republice.

Ústečan Dalibor Beneš byl s koloběžkou až na Sibiři.
Na medvěda jsem nenarazil. Ústečan Dalibor Beneš byl s koloběžkou až na Sibiři