Ústečané byli blízko senzace, teď jsou na pokraji vyřazení. Nad favoritem vedli 2:1 na zápasy, jenže pak přišel zlom a po pátém utkání je dělí jediná prohra od konce sezony. Ten budou odvracet v neděli na domácí palubovce.

„Pardubice se poprvé v sérii ujímají vedení, v neděli se vrací série k nám do Ústí a my uděláme všechno pro to, abychom se sem ještě jednou vrátili," burcoval ústecký trenér Antonín Pištěcký.

Pardubice ve čtvrteční bitvě vyhrály 99:82 a vypracovaly si první mečbol. Bylo to poprvé, co jeden z týmů ovládl dvě utkání v řadě. „Lidi si mysleli, že tahle série bude jednoduchá, ale to není. Nechali jsme se zaskočit v prvním utkání a pak jsme tahali za kratší konec. Zlom nastal ve čtvrtém utkání, které jsme v Ústí zvládli,“ řekl Jiří Welsch, opora Pardubic. „Potřebovali jsme se dostat z defenzivní pozice a dneska se nám to povedlo. Odehráli jsme dobrý ofenzivní zápas a to rozhodlo,“ radoval se.

Playoff: Ústí nad Labem - Pardubice.
Pištěcký: Kdyby Votroubek trojku proměnil, asi mu v Ústí postaví sochu

Severočeši ve čtvrtek odehráli nejhorší zápas série. „Dneska nám to nevyšlo v obraně. Bez obrany to nejde, dostat 99 bodů je hrozně moc,“ kroutil hlavou pivot Stanislav Votroubek.

„Bohužel, to, o čem se bavíme celou sérii - obranné doskoky - se nám dneska naprosto vymklo z rukou. Domácí měli 93 střel, je to neuvěřitelné, asi nikdy jsem to nezažil. I kdybychom se rozkrájeli, tak s tím nic neuděláme, tam je potřeba hledat začátek i konec zápasu," řekl kouč Pištěcký.

„V příštím utkání musíme zlepšit obranu a bojovat, ještě není konec. Chceme sérii vrátit do Pardubic,“ zvolal bojovně matador Votroubek.

Pardubice odpáraly Slunetu ve druhé polovině, kterou vyhrály 50:36. „První poločas se nám střelecky nedařilo, ale pak už jsme začali dávat,“ pochvaloval si další veterán Welsch.

Ústecká radost.
Mohl být za hrdinu, jenže minul. "Nic není ztracené," burcuje Votroubek

Pandy v úvodu znovu deptaly kandidáta na finále palbou z dálky, za prvních čtvrtku trefily hned pět trojek. Po změně stran však Beksa zahájila velkolepě. Za tři a čtvrt minuty upletla šňůru 13:2 a poprvé v sérii se ujala dvojciferného vedení. V posledním kvartálu si pak vytvořila až dvacetibodový náskok. A nakonec nechybělo mnoho ke stovce v ústeckém koši.

Čtvrtfinále – 5. zápas:

BK JIP Pardubice – Sluneta Ústí nad Labem 99:82 (25:28, 49:46, 77:67)

Body: Švrdlík a Pandula po 18, Welsch 12, Kohout 11, Nečas a Půlpán po 10, Potoček, Kent po 8, Spearman 4 – Robinson 29, Singletary 11, Votroubek, Šmíd a Pecka po 10, Treadwell 7, Svejcar 3, Šteffel 2
Fauly: 26:21. Trestné hody: 23/17 – 31/24. Trojky: 4:10. Doskoky: 57:36
Rozhodčí: Vyklický, Vondráček, Hošek

Stav série: 3:2

Příští utkání se hraje v neděli 22. dubna od 18 hodin v Ústí nad Labem.