A to suverénně! Keňský vytrvalec Barselius Kipyego potvrdil roli největšího favorita a krajskou metropolí proletěl v rekordním čase 59:15. Ústí tak vidělo jasně nejrychlejší regionální půlmaraton, v Česku se běhá rychleji už jenom v Praze.

JSEM ŠŤASTNÝ, PŘIZNAL VÍTĚZ

Půlmaraton ÚstíMuži: 1. Kipyego (Keňa) 59:15, 2. Takele (Et.) 1:01:31, 3. Kipyatich (Keňa) 1:01:40, …20. Homoláč 1:05:41, 23. Pavlišta 1:05:50, 24. Kocourek (vš. ČR) 1:06:00.
Ženy: 1. Jepchirchirová 1:07:24, 2. Cheruiyotová (obě Keňa) 1:08:17, 3. Godfayová (Et.) 1:08:32, …14. Sekyrová 1:17:40, 15. Kamínková 1:18:04, 17. Rychnovská (všechny ČR) 1:21:54

„Běželo se mi skvěle. V Ústí je krásně rychlá trať a navíc vyšlo počasí. Před půlkou závodu jsem zkusil zatlačit a vyšlo to. Jsem šťastný," přiznal v cíli Kipyego, který se v polovině odpoutal od soupeřů i vodiče a vylepšil si osobák.

V Ústí od rána silně pršelo, na start se ale jako zázrakem vyčasilo a panovaly ideální podmínky, které nahrály k rekordním časům.

Za nejlepším časem mířila i mistryně světa Peres Jepchirchirová z Keni, jenže ji zradila obuv a časem 1:07:24 zůstala za svým traťovým rekordem a pouhých sedm sekund.

V CÍLI PŘIDAL PÁR KLIKŮ

„Povolila mi bota. Myslela jsem, že s tím půjde běžet, ale pak se úplně vyzula. Musela jsem zastavit, ztratila jsem tak cenné vteřiny. I přesto jsem ráda, že se mi tu opět podařilo vyhrát," řekla vítězka.

Nový český rekord závodu zaběhl Jiří Homoláč, který porazil Liberečana Víta Pavlištu a v cíli měl ještě dost sil na pár kliků.

Ženám kralovala Ivana Sekyrová. Čtvrtá mezi Češkami doběhal olympijská chodkyně Anežka Drahotová z Rumburku.

Primátorka se zadýchala, Barvínek běžel bos

Centrum města v sobotu zaplnily tisíce běžců. Od účasti na prestižním zlatém závodu je neodradil ani vytrvalý déšť.

„Počasí moc nevyšlo, ale jinak to bylo super. V Ústí jsem závodil už potřetí, mám to tu moc rád," svěřil se Maroš Orečný, handbiker ze Slovenska.

NADŠENÍ DÉŠŤ NESPLÁCHL

Spokojení nakonec byli 
i účastníci rodinného běhu. „Déšť nám nevadí, na závod jsme se moc těšili. Bylo to báječné," hodnotili v cíli rodinného závodu podmínky v Ústí Glasnákovi, kteří už podruhé přijeli ze Světic.

Dvouletý Eliášek na trati dokonce oslavil narozeniny, a to krásnou medailí. Doprovázela ho pětiletá Bertička. „Je to paráda," prohlásil pan Aleš a vystavil své ratolesti před objektiv.

Značně zadýchaná doběhla rodinný běh i primátorka města Věra Nechybová. „Podcenila jsem přípravu, bylo to znát, ale myslím, že i přes nepřízeň počasí to bylo fajn," hodnotila primátorka, která běžela 
s dcerou a vnučkou.

PODMÍNKY BYLY IDEÁLNÍ

V 15.00 hodin vystřídal bílé rodinné dresy barevný had nadšenců. I přes občasný déšť byly podmínky pro závod ideální.

Na start hlavního závodu, Mattoni půlmaratonu, se postavili běžci z 36 zemí. První řadu zaplnila africká skupinka a diváci očekávali rekord. Hlavní pole hýřilo nadšením, nechyběly masky, paruky, speciální dresy se vzkazy divákům.

Ústečan Barvínek běžel bos, některé styly budily respekt, jiné pochybnosti. Všichni však zdravě provokovali diváky, kteří zůstávali na místech 
v dešti, který postupně sílil.

Keňan Barselius Kipyego se startovním číslem 1 se počasím nenechal zaskočit 
a postupně zvyšoval svůj náskok. Na mostě měl do hodinovky ještě čtyři minuty rezervu. Tempo udržel a Ústecký půlmaraton vyhrál v čase 0:59:15. Rekord byl na světě! a diváci pískali nadšením.

Další fotografie z Ústeckého půlmaratonu si prohlédněte zde 

Běžce do cíle hnali i bubeníciOd roku 1999 jezdí na všechny maratony 
a půlmaratony v republice. Jejich brazilské rytmy zahajovaly i olympiádu, alespoň tu českou, na Lipně. To je formace bubeníků Tam Tam Batucada. „Na závodech hrajeme vždy před začátkem a pak jako povzbuzení pro běžce. Baví nás, když za námi závodníci chodí, že je to povzbuzuje. Někdy se zastaví a zatančí si, jindy jen tleskají," říká kapelník Tam Tam Batucada Miloš Vacík s tím, že běžcům pomáhají nejen s rytmem, ale i počasím. „Když hrajeme, přestane pršet. Bohové nás mají rádi," dodává s úsměvem kapelník.