„Vzhledem k tomu, že není olympijská sezona, mají reprezentanti účast na tomto šampionátu téměř povinnou a případnou neúčast musí hlásit na svazu. Můžeme se tak těšit na elitní české závodníky v čele s Ondřejem Synkem. Olympijská vítězka Miroslava Knapková se nám bohužel omluvila," prozradil místopředseda pořádající Chemičky Ústí Petr Herink.

Začátek šampionátu je naplánován na devátou hodinu ranní, závod mužů s účastí Ondřeje Synka přijde na řadu ve 14 hodin. „Závodit se bude v několika kategoriích, k vidění budou dorostenci, dorostenky, junioři, juniorky a pak také seniorské a veteránské kategorie. Mezi muži je první místo asi jasné. Ondřej Synek je favoritem a veslování není sportem, který by často poskytoval překvapení. Výkonnost je daná," říká Herink.

Svá želízka v ohni budou mít na šampionátu i Ústečané. „Ale medaile od nich nečekáme. Za náš oddíl bude startovat zhruba pět až osm lidí, převážně v mládežnických kategoriích. Náš nejlepší závodník je Ondřej Šams, který ale letos přešel do kategorie seniorů, takže to bude mít v nabité konkurenci opravdu těžké," uvědomuje si místopředseda oddílu.

Ústecká Chemička podle jeho slov o pořadatelství této akce hodně stál. „Je to vrchol zimní přípravy veslařů, uvidíme ty nejlepší závodníky. Jsem rád, že jsme od svazu dostali důvěru. Je to pro nás velice prestižní," přiznává místopředseda Chemičky.

Klub už si podobnou akci vyzkoušel před rokem, kdy hostil jedno ze čtyř kol Českého poháru. „A právě z něj se pak postupuje na mistrovství České republiky," vysvětluje Herink s tím, že na šampionátu dojde i k vyhlášení vítězů Českého poháru.

Zpestřením programu jistě bude vložený závod veslařských nadějí. „Oddíly na Labi uspořádaly tříkolový seriál pro žáky základních škol a ty nejlepší žáci nyní uvidí své vzory na vlastní oči, budou je moci požádat o podpis a vyfotit se s nimi. Je to pro ně motivace do dalšího sportování," uzavírá Petr Herink.