Nejlepším střelcem zápasu byl v hale Slunety domácí bývalý reprezentant - pivot Pavel Houška, který do osobních statistik zapsal 21 bodů. Ústí se bodově dotáhlo na čtvrté Olomoucko a pátý Děčín. "Na obou polovinách hřiště jsme byli lepší a zaslouženě jsme vyhráli," řekl ústecký trenér Antonín Pištěcký.

Podle jeho slov se na domácím týmu v úvodu projevila nervozita. "Když jsme se pak dostali do mírného vedení, Opava si nedokázala vytvořit volné pozice a když už si je vytvořila, neproměňovala je. Naopak nám, když se nedařila střelba z perimetru, byli jsme schopní kombinovat, půjčovat si míč do volných pozic a dávat koše za dva body ať už z podkoše, nebo z jiných pozic. Poločasový náskok narostl na 14 bodů, přesto jsem v šatně upozorňoval hráče na to, že Opava bude měnit obrany, naštěstí jsme dnes opravdu skvěle chodili dovnitř do nájezdů. Je potřeba uznat, že ve druhé půli už to nebyla Opava, jakou známe, bylo vidět, že hráči mají nohy opravdu těžké a jsou unavení," uvedl trenér Slunety.

Utkání Slovanu Ústí (v modrém) proti Vsetínu
Ústí versus Vsetín: Plyšáci na ledě a uhraný bod Slovanu s favoritem

"Pro nás je to důležitá výhra. Měli jsme trošku obavy, že si Opava bude chtít spravit chuť po té porážce v Lize mistrů, naštěstí jsme chytli začátek, do poločasu si vypracovali náskok a pak už si to pohlídali," uvedl ústecký křídelník Filip Šmíd.

"Ústí dnes hrálo opravdu dobře, my jsme stačili pouze prvních pět minut, kdy byli ještě trošku nervózní. Ve zbylých 35 minutách už jsme neměli co nabídnout, ačkoliv jsme měnili obrany a snažili se na ně najít recept, pořád jsme dostávali jednoduché koše. Chtěli jsme se zvednout alespoň individuálně, ale dnes jsme měli opravdu těžké nohy a vůbec se nám nevedlo. Bylo vidět, že Ústí se na nás dobře připravilo a zaslouženě zvítězilo," doodal opavský trenér Petr Czudek.

Domácí si chválili opět výbornou podporu fanoušků. "Chtěl bych poděkovat všem našim fanouškům a popřát jim klidné a příjemné svátky. Díky jejich podpoře jsou pro nás zápasy doma a venku obrovský rozdíl, strašně si toho vážíme a moc jim za to děkujeme. Věříme, že si na basketbal najdou čas i mezi svátky při domácím utkání s Nymburkem a že budou chodit i v novém roce," dodal trenér ústeclé Slunety.

NBL, 14. kolo:

Sluneta Ústí – Opava 93:68 (21:15, 23:15, 31:17, 18:21)

Nejvíce bodů: Houška 21, Pecka 18, Šmíd 13, Wallace 12, Šotnar a Svejcar 9, Wisseh 5, Šteffel 4, Maděra 2 - Bujnoch 17, Gniadek 9, Jurečka, Šiřina a Švandrlík po 8, Kvapil 7, Klečka 6, Slavík 4, Kouřil 1. Střelba za 2 body: 30/42 – 22/42. Za 3 body: 5/24 – 6/24, TH: 18/21 – 6/12. Doskoky: 39:32. Fauly: 15:23. Diváci: 857.

Basketbalové derby mezi Ústím nad Labem a Děčínem.
NBL: Ústí si poradilo s USK