Příznivci turfu v Mostě se mají na co těšit. Hipodrom Most přivítá nejbohatší dostihový den letošní sezony. Stane se tak v sobotu 14. října a ve hře je více než milion korun. Na sever Čech se totiž stěhuje z pražské Chuchle Svatováclavská cena s celkovou dotací 550 tisíc korun, přičemž vítěz bere rovných 220 tisíc, a zároveň se poběží Cena zimního favorita, jejíž celková dotace má stejnou výši, tedy 550 tisíc korun, kde vítězi připadne dokonce 275 tisíc korun.

„Ve dvou dostizích prestižní kategorie Listed tak na výhrách rozdělíme přes jeden milion korun,“ řekl Deníku ředitel společnosti Hipodrom Most Jakub Šimůnek s tím, že celková dotace dostihového odpoledne dosáhne téměř milion a půl.

Vítězné družstvo juniorek Uhlomostu.
Mostecké ploutvařky z Uhlomostu ovládly světový pohár

Svatováclavská cena se bude konat již pošestadevadesáté. Do Mostu se stěhuje z prestižního chuchelského závodiště v Praze. „Je to celorepublikový sprinterský vrchol sezony a v Mostě se poběží o nejvyšší dotaci v jeho skoro stoleté historii. Očekáváme tedy účast špičkových žokejů a koní,“ doplnil ředitel mosteckého dostihového závodiště.

Druhým vrcholem odpoledne bude 79. ročník Ceny zimního favorita. Dostih pro dvouleté koně, kteří dostanou příležitost ukázat svůj talent a kvality pro nadcházející sezonu, do které již budou vstupovat jako tříletí. Aktuálně přihláška do tohoto dostihu obsahuje dvacet jmen.

Kromě dvou vrcholů je přichystáno ještě šest dalších rámcových dostihů.

Návštěvníci hipodromu však nebudou žít pouze závoděním jezdců a koní na trati. Přichystaný je tradiční doprovodný program. „Samozřejmě nebudou chybět napínavé sázky, dobré občerstvení a projížďky na koních pro děti,“ doplnil Václav Štědronský, správce areálu Hipodromu Most. Dostihy s celkovou dotací 550 korun nejsou v dvacetileté historii závodiště Hipodrom Most nejvyššími. Například v letech 2012 a 2013 se v Mostě běžel prestižní dostih OAKS, kde byla původní dotace 400 tisíc navýšena na 600 tisíc korun.

Litvínovský kapitán Michal Trávníček a chomutovský gólman Ján Laco tváří v tvář.
Jak pro body? "Musíme být produktivnější," říká litvínovský trenér Stránský